Софийската опера с четири сцени на открито това лято

„Опера в парка“ е посветена на най-малките зрители.

 

Зрелищни спектакли на Панчаревското езеро и Белоградчишките скали

 

Музикална поема за 100-годишнината от освещаването на „Св. Александър Невски“

„Опера в парка“ с богата програма за деца до 21 юли

Богата и разнообразна лятна програма на атрактивни дестинации с красиви гледки са подготвили за това лято от Софийската опера и балет. На четири сцени на открито се  провеждат фестивалите „Опера в парка“, „Музи на водата“, „Опера на върховете“ – Белоградчишки скали, а тази година и новата Музиалната поема „Рилският пустинник“ пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, която ще видим три поредни вечери през юли.

Фестивалът „Опера в парка“ се организира за 15-та поредна година. Той вече  стартира на 12 юли и ще продължи до 21 юли. Той е посветен на най-малката алудитория и пленява децата с представления с любимите им герои, сред които „Вълкът и седемте козлета“ от Александър Владигеров, „Мечо Пух“ от Андрей Дреников.  В програмата са и „Карнавалът на животните“, „Концерт за бебоци“ и др. Фестивалът се организира с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития 2024 и под патронажа на Кмета на Столична община Васил Терзиев в рамките на програмата “Опера в парка“.

„Музи на водата“ събира ценители на езерото Панчарево.

Фестивалът „Музи на водата“ също вече започна – на 11 юли и продължава до 11 август на езерото в Панчарево. Началото в първите четири вечери постави балетът-шедьовър „Лебедово езеро“ от Пьотър Илич Чайковски. Следващите представления са на 18, 19, 20 и 21 юли зрителите ще могат да се насладят на „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис. Следва на 26, 27 и 28 юли балетът „Корсар“ от Адолф Адам.

Мюзиклите „Звукът на музиката“ от Ричард Роджърс и Оскар Хамърстайн II ще зарадват публиката  на 31 юли, 1, 2, 3, 4 август, а „Мамма мia“ от Бени Андершон и Бьорн Улвеус на 7, 8, 9, 10, 11 август ще завладее присъстващите почитатели на този жанр. Всички представления на фестивала „Музи на водата“ започват от 20 часа.

„Опера на върховете“- Белоградчишки скали започва на 2 август.

Фестивалът „Опера на върховете“- Белоградчишки скали започва на 2 август и ще продължи до 11 август. Тази година е деветото издание на фестивала, който винаги посреща много гости от страната и чужбина. Всички те идват да се насладят на оперното изкуство и мюзикъла под открито небе със спораща дъха гледка.

В световната година на Джакомо Пучини в програмата са включени три негови опери „Тоска“- 2 август „Мадам Бътерфлай“- 3 август „Турандот“- на 4 август.

На това магично място ще бъде и премиерата на операта „Медея“ от Луиджи Керубини. Либрето от Франсоа-Беноа Хофман по едноименните трагедии на Еврипид, Сенека и Пиер Корней. Всички представления на фестивала „Опера на върховете“ започват от 20 часа.

През юли, на 26, 27 и 28 от 21 часа зрителите ще могат да се запознаят с уникалната музикална поема „Рилският пустинни“ – музика отец Кирил Попов, текст – Тихомир Павлов. Спектакълът се посвещава на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Идейният замисъл на директора на Софийската опера академик Пламен Карталов е да направи зрителите съпричастни към вълнуващите летни сцени и преживявания от  постановките и вълшебната игра на артистите на Софийската опера и балет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства