Софийският университет се включва в световните дни на астрономията

Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по традиция ще се включи с разнообразна програма за малки и големи в световните дни на астрономията. От 16.00 до 22.00 часа днес, при ясно небе, са предвидени наблюдения на Слънцето, Луната и Марс с няколко телескопа. Най-малките ще могат да посетят Детския кът на Space Academy.

Всички посетители ще имат възможност да разгледат най-старата обсерватория в България и да научат повече за научните и образователни дейности на катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на Софийския университет от специално подредена изложба. Малки и големи ще могат да задават въпросите си на астрономите в Университетската обсерватория, съобщиха от Университета.

Предвидени са и следните кратки популярни лекции на достъпен език: Представяне на Космическата академия за деца Space Academy (Тихомир Димитров, магистър-астроном - „Астрономия и популяризация на астрономията“); История на астрономията през последния век (Георги Максимов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“); Пътуване до Марс (Тихомир Димитров, магистър-астроном - „Астрономия и популяризация на астрономията“); Покоряване на Космоса (Людмила Филипова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“); Слънчеви и Лунни затъмнения (Ганчо Ганчев, докторант към катедра „Астрономия“); Живот във Вселената: Въпрос на късмет? (Борислав Михайлов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“); Тайните на Плутон (Никола Каравасилев, докторант към катедра „Астрономия“); Първи стъпки в астрофотографията (Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“); Обръщане на полюсите на Земното магнитно поле – риск за живота (Милен Цеков, гл. ас. в катедра „Метеорология и геофизика“).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование