Софиянци отказват 1000 лв. на месец за работа на 30 км от дома

Снимка: Агенция по заетостта/ Архив

Софиянци отказват оферти за работа срещу 1000 лв. на месец, понеже им се налага да пътуват по 25 – 30 км от дома си до офиса.

„Има доста фирми около столицата, които трудно намират служители, въпреки че предлагат възнаграждения между 700 лв. и 1000 лв.“, обясни експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева по Канал 3. Фирмите дори предлагали ваучери за храна и гориво, в случай, че служителите решат да използват личните си автомобили. Така с допълнителните придобивки възнагражденията нараствали с още 100 лв.

Софиянци обаче често отказвали подобни оферти с аргумента, че трябва да пътуват по 30 – 40 минути в едната посока, докато стигнат до работното си място, или общо около един час от деня. „Повечето от тях броят пътуването до офиса като част от работното време, което е причина да се окажат от офертата“, твърди още Николчева. Според нея софиянци отказват подобни предложения за работа, защото в столицата имат повече възможности за труд. Затова фирмите около София търсели служители в райони с по-висока безработица като Самоков и Ихтиман.

Според изчисления на синдикатите около 500 000 българи пътуват всеки ден средно по 40 км, за да стигнат до работното си място. Това означава, че всеки пети българин е трудов мигрант в рамките на страната. Най-много мобилни работници има в Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч.

Всеки пети мобилен работник пък е висшист, като повечето от тази категория са жени. Вътрешните мигранти се трудят предимно в сферата на преработващата промишленост, производството, търговията, строителството и транспорта.

Данни на Агенция по заетостта пък показват, че през първите 6 месеца на годината без работа са останали 5526 такива служители. За да се стимулира наемането на работници от други градове от есента държавата ще дава по 200 лв. на всеки безработен, който намери препитание на разстояние до 50 км от дома си. Тези пари могат да се използват за наем, сметки за ток и вода и такса за детска градина.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. 33 ЕГ „Света София“-не си селянин ,момко, не си . Ти си потомък на селяни , каквито сме всички. Апропо, ти като учиш в езикова гимназия, каква ще ти е професията утре ? – А, ще си упражняваш езика – то това най-много се практикува в твойто Село, да разтягаш лукуми и да произвеждаш пържен въздух. Учи , момче, учи … езици!

  2. според изчисления на синдикатите…….бабини деветини.
    Хората са отпътували на хиляди километри за да си плащат нормалните разходи без добавки, купони, атрактивни и мотивиращи бг. възнаграждения.
    А Бизнесдругарите нека разчитат на грижата на Партията-майка и други бабини деветини. Успех на всички „работници„ на хиляди километри от подобни „изчисления„.

  3. Понякога искам да съм негър в Алабама.
    И да разглеждам предложения за $17000 годишно или колкото е мин. там. Без добавки и купони и работа в млад динамичен екип за атрактивно възнаграждение. Дали $17000 са нещо. Искам да съм негър в щата Алабама.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.