Арабската лига порица Тръмп за Голанските възвишения

Ердоган похвали Джасинда Ардърн: Поведението на премиера Ви е пример за света

Деца и родители преобразиха двора на ДГ „Света Богородица”

Доналд Туск за Брекзит: До 12 април всичко е възможно, готови сме и за най-лошото

Избираме как да се пенсионираме до 2023 г.

Строят нова улица за 250 хил.лева в Сливен

Вежди Рашидов първи посрещна Ян Енглерт

Гимназия в Сливен откри барелеф на голям български архитект и инженер

Започва ремонтът на три моста по магистрала „Тракия“

Андрей Новаков за пакета „Мобилност”: Опитват да ни вземат мача в съблекалнята и то с помощта на съдиите

Елена Йончева: Правителството на Борисов не успя да осъществи нито един значим енергиен проект

НФСБ ще се яви самостоятелно на евроизборите

Вижте как митничари изгориха наркотици за 20 млн. лева (ВИДЕО)

Задържаха Анушка за грабеж на 560 лева от възрастен мъж

Предложение: Шест месечни такси глоба за кражба на ток

София е сред челниците по мръсен въздух в Европа

София е една от 14-те зони със силно замърсен с фини прахови частици въздух в Европа. Това заяви Джордж Кремлис от дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия по време на двудневната конференция, посветена на чистотата на въздуха в столицата, информира БНТ. Участват и представители на различни европейски градове, сред които Париж, Виена, Талин, Букурещ, Амстердам и Рига, за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.

Има проблем с финните прахови частици във въздуха на територията на цялата страна, като София е на едно от челните места по замърсен въздух.

Столична община посочва като основен проблем – замърсяването от автомобилите и отоплението от битово гориво. Общината е предприела мерки за насърчаване на хората да използват градски транспорт вместо личните си автомобили. 90 % от тролеите са подменени с нови, 50 % от автобусите – също. Предвижда се и закупуване на нови трамваи. Разширението на метрото също е приоритет на общината за справяне с проблема със замърсения въздух. Очаква се с пускането на третия лъч да се пестят 90 000 тона вредни емисии годишно.

Битовото отопление има решени, работи се по проект да се оползотвори горивото от завода за отпадъци в „Топлофикация София“.

Кметът на София Йорданка Фанкова заяви: „Генералният директор на „Генерална дирекция околна среда на ЕК“ г-н Кремлис говори и ни стимулира и ни подсеща да побързаме с реализацията на проекта за инсталация за оползотворяване на горивото от завода за отпадъци в „Топлофикация София“. Инсталация, която ще донесе ползи и за около 40 000 домакинства да могат да бъдат топлоснабдени, 30 000 домакинства да получат електроенергия от отпадъците. Това е много важен проект за ЕК. Те ни подпомагат и изискват от нас час по-скоро да се случи. За съжаление ние имаме обжалване от съда, така че ще изчакаме съда.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.