София има дефицит на нови апартаменти

София има нужда от значително повече жилища от тези, които излизат на пазара.

Предлагат застраховки да покриват риска при сделки „на зелено”

Вдигат по-малко кооперации отколкото през социализма

Населението на София през последните десет години по неофициални данни е нараснало с 320 хил. души, казва Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). „Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което е било извършвано планово през социализма”, отбелязва Шопов.

Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите”, казва Шопов.

Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено”. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал”, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити, коментира Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Застраховките на жилища са на второ място по дял у нас след автомобилните застраховки. Според експерти в сектора застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората. За много българи е по-важно да нямат драскотини по автомобила, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките „каско” са по-скъпи от тези за жилищата.

 

В столицата

Разрешителните за строеж с 80% над пика преди кризата

Повечето градове са под рекордните стойности

Издадените разрешения за строеж на жилища в София през 2018 г. надвишават с 80% пика от предкризисните години, докато повечето големи градове в страната са с около или повече от 50% под него. За цялата страна разрешителните за строеж са с 44,65% под рекордното ниво от годините преди кризата. Това стана ясно от данни, обявени от Поля Христова от агенция за недвижими имоти. В София пикът на издадените разрешителни за строеж в предкризисната 2006 г. е достигнат още през 2017 г. Само през 2018 г. е разрешено строителството на близо 15 хил. апартамента спрямо около 8000 за предходната година.

Останалите големи градове в страната макар също да регистрират силен ръст на издадените разрешения за строеж на жилища през 2018 г. спрямо 2017 г., още не са достигнали рекордните стойности от предкризисните години. През 2018 г. Варна е с 50,08% под рекордните стойност, Бургас - със 75,08%, Русе - с 50,71%, а Плевен и Велико Търново - съответно с 86,20% и 70,74%.

Единствено жилищният пазар в Пловдив е близо до нивата на разрешените жилища за строителство в предкризисните години като остава под рекорда само с 5,81%, сочат данните на Христова.

В София чувствителен ръст е регистриран не само в броя на жилищата, но и в разгъната застроена площ (РЗП) на сградите, които са получили разрешение за строеж. През 2006 г. тя е била под 1 млн. кв.м, докато през 2018 г. е нараснала до 2,5 млн. кв.м, като тук влизат не само жилищни, но и административни и други сгради. В същото време ипотечните кредити и броят на сделките все още са под нивата отпреди кризата, което показва, че пазарът има голям потенциал за растеж.

 

Тенденции

Купуват преди сградата да бъде изградена

Много продажби от 2018 г. ще бъдат отчетени през 2019 г.

Жилищният пазар в големите градове се характеризира с щедри банки, намаляващи лихви и купувачи, които по-бавно вземат решение за закупуване на имот. „Голяма част от купувачите се пренасочиха от готови жилища на вторичния пазар към жилища на етап строеж. Те се ориентираха дори към ново строителство в много начален етап”, коментира Поля Христова от агенция за недвижими имоти.

Голяма част на сделките с имоти в строеж, които са сключени през 2018 г., ще се появят в данните на Агенцията по вписванията през 2019 г., така че най-рано в средата или дори в края на тази година ще стане ясно какво се е случило на пазара на жилищни имоти през миналата, смята Христова. Според брокери активното строителство е добро за пазара и отговаря на търсенето на нови жилища. Повечето големи градове все още не са достигнали нивото на строителство от годините преди кризата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти