София с 25% ръст на сделките с имоти

В София, Варна, Пловдив и Бургас има сериозен ръст на сделките с имоти през третото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на предходната.

Според данни на Агенцията по вписванията

В 39 населени места увеличението на продажбите е с над 20%

Несебър е №1 с 85% повишение

Сделките с имоти в София нараснаха с 25,3% през третото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на предходната, показват данни на Агенцията по вписвания. От юли до септември 2021 г. са вписани 8732 продажби на имоти в София, при 6969 година по-рано. Реализираните сделки с имоти в столицата са и с 27% повече спрямо същия период на предкризисната 2019 г., когато пазарът не беше засегнат от пандемията. Оказва се, че пазарът на имоти в столицата продължава да се развива отлично, въпреки Covid-19.

За първите девет месеца на 2021 г. в София са вписани 25 151 сделки с имоти, което е с 35,2% повече спрямо същия период на предходната година и с 24,6% над равнището през 2019 г. За увеличението на сделките допринася фактът, че продажбите “на зелено” се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента. Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през третото тримесечие на годината. Въпреки това обаче, отчетеният ръст на продажбите показва, че ниските лихви и Covid-19 повишават желанието на хората да придобият по-голям и уютен дом, както и да инвестират спестяванията си в имоти.

Увеличение на сделките има не само в големите, а и в по-малки населени места.

Общо за страната през третото тримесечие са регистрирани 67 328 продажби на имоти. Това е увеличение с 18,8% спрямо същия период на предходната година, когато са вписани 56 675 сделки. Спрямо предходното тримесечие продажбите са нараснали с близо 10 на сто. Традиционно последното тримесечие на всяка година е най-силно за пазара на имоти, като това не се промени и през 2020 г. Сделките през третото тримесечие на 2021 г., обаче са повече спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. и 2020 г. Нещо повече реализираните продажби достигат рекорд за това тримесечие за последните 13 години. Повече сделки е имало само през 2008 г., по време на имотния бум, точно преди световната финансова криза да достигне България.

Една от причините за бързия ръст на сделките с имоти е, че след като много хора дълго време си останаха у дома, осъзнаха, че имат нужда от по-просторен апартамент. Други пък се насочиха към покупка на селски къщи, където да могат да отидат през уикенда със семейството си. Така кризата, породена от Covid-19, дори има положително влияние върху пазара на имоти, като нараства търсенето в различни сегменти - на къщи извън големите населени места и на ваканционни имоти.

Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Регистрираните сделки в службите по вписванията в 39 града са с над 20% повече спрямо същия период на предходната година. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.

На първо място по ръст на продажбите е службата по вписванията в град Несебър. Регистрираните там сделки с жилища са 2572 за тримесечието, което е увеличение с близо 85% на годишна база. Основната причина за това е желанието на много българи да имат собствен дом до морето. На второ място е Разлог, където ръстът на продажбите на имоти е със 77,9%. На следващите пет места в класацията са няколко града с много близък резултат - Ардино (58,3% увеличение), Царево (57,4% ръст и 436 сделки), Велинград (50% ръст и 312 сделки), Берковица (49,6% ръст и 193 продажби) и Костинброд (48,2% увеличение и 292 продажби). Топ десет се допълва Балчик (46,8% ръст и 430 продажби), Брезник (46,3% ръст и 139 сделки) и Кърджали (37,8% увеличение и 860 продажби).

В службите по вписванията в още 10 града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 30%. Може да бъдат отбелязани Бургас (+36%), Поморие (+35,4%), Кюстендил (+32,6%), Благоевград (+31,6%) и Перник (+31,2%). До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към имоти край морето и към къщи по-близо до природата, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове.

В Пловдив регистрираните продажби на имоти през третото тримесечие са 4664, което е с 19,2% повече спрямо същия период на миналата година, когато са вписани 3913 сделки. Във Варна също има ръст на сделките - с 20,1%, като през тримесечието са вписани 4280 продажби. Във Велико Търново ръстът на сделките е с 12,6% до 1110 броя. Оказва се, че сериозен ръст на сделките има, както в най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.

За едно тримесечие

В 33 града има по над 500 покупки

14 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Велико Търново.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 14 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода юли-септември. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Несебър, Плевен, Пазарджик, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Добрич и Казанлък. През предходното тримесечие само в 6 служби по вписванията сделките бяха над 1000.

В службите по вписванията в 19 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и през 2021 г., е търсенето на селски къщи. Много хора избират селски имоти, които са сред природа. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, както и тези, които са близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето.

В София са сключени близо 13% от всички сделки с имоти през третото тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. На второ място е Пловдив с дал от 6,8% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 6,4% от сделките, се оказва че над 26% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти