София с 65 км метро през 2025 г.

Кандидатът за кмет на София на Йорданка Фандъкова се срещна с възрастни хора в дома в кв. “Горна баня” в новооткрития клуб на пенсионера в кв. “Суходол”. Тя ги поздрави за Деня на възрастните хора - 1 октомври.

За 10 г. е удвоен броят на социалните услуги в града

Разширения до кв. “Левски”, бул. “Цариградско шосе”, Симеоновския лифт, Околовръстния път и при станция “Сливница”

Досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова планира ако бъде избрана за четвърти мандат като градоначалник на столицата през 2025 г. метрото на София да има 65 км с 63 метростанции. С планираните нови разширения всеки ден то ще обслужва над 650 хил. пътници, а трафикът в града ще намалее с 25%.

През 2009 г. мрежата на метрото беше 9,6 км и с него пътуваха 70 хил. души дневно. Днес тя е 40,2 км, а пътниците - 350 хил. на ден, отбелязва в програмата си кандидатът на ГЕРБ и БСП. “Завършваме до края на годината първите 8 км от третата линия - до “Красно село”, а през 2020 г. - още 4 км в “Овча купел”. Така през 2020 г. София ще има 52 км метро”, пише Фандъкова.

“Готови сме с проекти за изграждане на 5 нови участъка и общо 13 км нови метролинии в периода 2020-2025 г.”, съобщи Фандъкова. Догодина стартира строителството на 3 км трасе от кв. “Хаджи Димитър” до кв. “Левски”. През 2021 г. е планирано да започне изграждането на 6 км от Военната академия, през кв. “Гео Милев”, кв. “Слатина”, зала “Арена Армеец” до бул. “Цариградско шосе”. Проектирани са и 2,1 км разширение от Бизнес парка до Симеоновския лифт, 1,9 км удължаване на Линия 1 от станция “Люлин” до Околовръстния път. Планирано е и изграждане на междинна метростанция между станции “Сливница” и “Обеля” и връзка с нова жп гара на влаковете от западното направление - Сливница, Кюстендил, индустриална зона “Божурище” и др.

В етап на подготовка са проектите за още две разширения - 5 км от надлез “Надежда” в посока “Илиянци” и 5 км от бул. “Черни връх” през кв. “Витоша ВЕЦ Симеоново” до “Студентски град”.

“Изграждаме 18 нови буферни паркинга по линии на метрото”, съобщи още Фандъкова. През 2020 г. стартира и системата на довеждащия транспорт. Миниелектробуси ще свързват кварталите с големите спирки на градския транспорт и метростанциите. Такъв транспорт ще бъде въведен първо в “Овча купел”, “Люлин”, “Горна баня”, “Витоша ВЕЦ Симеоново”, “Малинова долина”, “Манастирски ливади” и “Хаджи Димитър”.

Фандъкова планира и градския транспорт да е със 100% нови автобуси и тролеи до 2022 г. „ Системата за електронно таксуване ще бъде внедрена до 2021 г. Подменяме всички спирки до 2022 г. Увеличаваме с 20% скоростта на градския транспорт”, пише още Фандъкова. Планирани са и 3 нови обособени трамвайни трасета.

Фандъкова се срещна с възрастни хора в кв. “Горна баня” и кв. “Суходол” и ги поздрави за Деня на възрастните хора - 1 октомври. “Тази година защитихме европейски проект, с който да разкрием нови 9 социални услуги за възрастни хора, както и за пълнолетни лица с увреждания. За 10 г. удвоихме броя на социални услуги, които предоставя Столична община”, каза Фандъкова.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле