София ще отоплява училища с пелети собствено производство

След като по проекта за рехабилитация на основните булеварди и улици в София бяха ремонтирани големите пътни артерии в столицата, идва ред на по-малките улици. Това каза заместник-кмета по финансите на Столична община Дончо Барбалов по БНР. Парите за ремонт на улиците през 2017 година не са по-малко, увери Барбалов.

В коментар за столичния бюджет за следващата година той обясни, че се запазва консервативният подход към приходите и за поредна година няма увеличаване на данъците. "В края на ноември има 92% изпълнение на приходите спрямо годишния план. Има изключително добра събираемост на данък недвижими имоти и такса смет", посочи Барбалов.

Извън ремонта на НДК, до 2018 година пътните участъци около изграждащия се трети лъч на метрото трябва да бъдат отворени, уточни Барбалов по темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Голям превес в бюджета на общината по думите му се дава на превръщането на София в зелен град. Председателството през 2018 година съвпада и с инициативата „София – спортна столица на Европа“, изграждат се съоръжения за стрийт фитнес и искаме да създадем условия културата на масовото спортуване да се подобри, защото през последните години изостава, заяви Дончо Барбалов.

Относно строителствотото на детски градини и детски ясли заместник-кметът изтъкна, че от 2012 година до есента на 2016 година 124 милиона лева са били инвестирани в строителство на детски градини, а в голяма част от районите на града въпросът с детските градини се счита за решен, при яслите проблемът обаче продължава да стои.

"Трябва да строим и проектираме внимателно, за да не се получи рискът да има достатъчно построена инфраструктура, а да няма деца", предупреди Барбалов, като изтъкна аргумента за демографската криза. В момента 45 хиляди деца са обхванати от системата на детските градини в София.

"Заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици през зимните месеци се обмисля вариант за преминаване към други видове отопление", каза още Дончо Барбалов. В тази посока Столичната община планира подмяна на горивната база в детски градини и училища, които ползват течно гориво. Ще си произвеждаме пелети, с които ще снабдяваме учебните заведения, обясни заместник-кметът.

Относно закриващото се отделението по урология в Първа градска болница в столицата, Дончо Барбалов припомни, че през тази година е бил направен анализ на общинските болници отделение по отделение. Апаратурата за образна диагностика от закритото отделение ще бъде използвана в други отделения на болницата, а апаратурата за разбиване на камъни ще бъде пренасочена към Пета градска болница, където има добро урологично отделение, съобщи Барбалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони