Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Тръмп: Няма риск икономиката в САЩ да изпадне в рецесия

Airbnb събуди търсенето на жилища в Гърция 67 евро за нощувка в Атина

Версия: Жертвите от Негован убити от родственик, той не ги търси (обзор) Все още загиналите не са идентифицирани

Путин пристигна на посещение във Франция

Хора от Израел и Кувейт купуват имоти в Банско Интерес има от руснаци и британци

Словашката прокуратура: Бивш военен е убиецът на журналиста Ян Куциак и годеницата му

Траурно бдение в Сливен почете паметта на Криси и поиска най-строго наказание за убиеца й

НАП продава къмпинг край морето за 405 хил. лева Цената е намалена наполовина

Кола се е обърна по таван край Благоевград, шофьорът е с леки травми

Борис Джонсън призовава Германия и Франция да направят компромис за Брекзит

София ще свети с ток от мръсни води

София се приближава към възможността да произвежда ток от утайките на отпадните води на столичани. В момента се работи по такъв проект, като до 2 години трябва да приключи предварителното проучване. То ще покаже какви са възможностите да се произвежда ток от мръсните води. Едва след това може да се започне с проектирането и строителството на инсталацията, която да преработва и изсушава утайките и да ги използва за произвеждане на електроенергия, обясни вчера пред „Труд“ зам.-кметът по „Зелени системи“ Мария Бояджийска.

Идеята за производство на ток от отпадни води не е нова, но реализирането й се бави с години. Причината е, че проектът е много иновативен и е част от цялостната стратегия за управление на боклука в столицата. Първите няколко фази бяха почти изцяло финансирани със средства от миналия програмен период на оперативна програма „Околна среда“ и вече са изпълнени. Готови са инсталацията за компостиране на отпадъците и депото, а през пролетта бе открит и заводът за преработка и третиране на боклуци в село Яна. Там се произвежда така нареченото РДФ гориво. Сега предстои да се изгради нова инсталация и с нея трябва да се изпълни и третата фаза – горивото да се ползва за нуждите на „Топлофикация София“ и да грее столичани. Следващият етап е да се изгради инсталация, с която мръсните води да се преработват, утайките се изсушават и изгарят по специален начин, произвеждайки електроенергия.

„Все още не можем да дадем ясни параметри, но в следващите 2 години трябва да имаме конкретни данни“, уточни Бояджийска.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също уточни, че работата по проекта тече усилено. Работим по най-модерните проекти по отношение на околната среда, увери тя.

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на първия етап на пречиствателната станция в село Войняговци . Засега там се преработват водите на 600 домакинства.
Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изграждането на първия етап на пречиствателната станция в село Войняговци . Засега там се преработват водите на 600 домакинства.

 

Откакто Фандъкова е кмет:

Изградени са 100 км канализация

Столичната община е изградила около 100 км канализация и около 200 км водопровод, откакто Йорданка Фандъкова е кмет. „Когато целият екип започнахме работа преди години, в 30% от столицата нямаше изградена канализация. Само в строителство и реконструкции са инвестирани над 240 млн. лв., без отчуждителните процеси.“, посочи тя по време на инспекция на строежа на пречиствателната станция в село Войняговци.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Звучи ми нещо като обещанието на боеко (когато беше първи мандат премиер), че аха-аха ще ни залее с газ от Азербайджан!!!!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.