Софтуер заменя касовите апарати

Създават ферми с фискални памети, където ще пазят данните за оборота

Има становище на ЕК

Софтуер може да замени съществуващите в момента касови апарати. Така на бизнеса няма да се налага да купува фискални устройства, а в НАП пак ще получават данни за отчетените обороти. По този проект е формирана работна група в НАП, каза директорът на дирекция “Комуникации” в приходната агенция Росен Бъчваров по време на среща с представители на бизнеса.

За осъществяване на идеята от НАП са се обърнали към Европейската комисия, като от тям са отговорили, че за отчитане на оборота задължително трябва да има фискална памет, криптирано подаване на данни до нея и физическо място, на което данъчните да правят проверки.

В резултат от НАП са измислили как да отпаднат касовите апарати, и да бъдат изпълнени изискванията на ЕК. Това е създаването на дейта център, който се намира на специално място, получил е одобрение за дейността си и в него има стотици фискални памети. Всеки търговец ще може да наеме една фискална памет, и да праща данни за продажбите си до нея, вместо да купува цял касов апарат. А дейта центърът ще предава данните за оборотите на търговците до НАП.

Представители на бизнеса коментираха, че тези дейта центрове ще бъдат нещо като фискални ферми. Правилата за работата им обаче няма да бъдат приети до края на септември, до когато бизнесът трябва да изпълни новото изискване всеки софтуер за управление на продажбите (СУПТО) да бъде регистриран в НАП и да управлява всички касови апарати в търговския обект.

Един от проблемите е, че досега в НАП са регистрирани само 196 СУПТО като основни софтуери на големите компании Microsoft, SAP и Oracal не са регистрирани. От SAP са изразили готовност да регистрират модул, който отговаря на изискванията на СУПТО. Партньори на Microsoft са регистрирали един софтуер, който за отговаря на изискванията.

 

Проект

Плащането с карта без фискално устройство

Облекчават онлайн магазините

Очаква се да отпадне изискването за издаване на касова бележка от онлайн магазин, ако плащането е направено с банкова карта, каза Паско Пасков, управител на софтуерната компания “Степ-Софт”. Целта е да бъдат облекчени онлайн търговците, като има работна група в НАП по проблема. За да стане промяната обаче платежните оператори трябва да дават данни до НАП за оборота, количеството и цената на реализираните стоки и услуги. От българските платежни оператори данни ще може да се вземат, но те така стои въпросът с такива като PayPal като за тях режимът вероятно ще бъде различен. Но не се знае дали промените ще бъдат направени до 30 септември.

Електронните търговци със собствени онлайн магазини трябва да ги регистрират като софтуер за управление на продажбите (СУПТО) до 30 септември. Причината е, че в онлайн магазините се въвеждат количества и цени, а данните се обработват, което е дефиницията за СУПТО.

 

Изискване на Наредба Н-18

Програмите само на български

Еднакви правила за две фирми на един адрес

Всеки софтуер за управление на продажбите (СУПТО) трябва да има интерфейс на български език, за да бъде регистриран в НАП, гласят част от изискванията на Наредба Н-18. Всеки софтуер, в който въвеждат данни за продажби, цени и количества в търговски обект, където приемат плащания в брой, до 30 септември трябва да бъде регистриран в НАП. В търговски обект с кешови плащания е забранено да има софтуер с данни за продажби, който не е регистриран в НАП. Затова, ако в един търговски обект работят 3-4 фирми и едната приема плащания в брой, софтуерите на всичките дружества вероятно трябва да бъдат регистрирани в НАП. Причината е, че често на един адрес работят фирми на един собственик и може да са свързани помежду си. Разбира се, може да има и съвсем различни фирми, но Наредба Н-18 не може да опише всеки отделен житейски случай. Според адвокат Лена Бориславова, цялата сграда на една фирма е един търговски обект. Затова, ако на първия етаж има магазин с плащане в брой, софтуерът и на горните етажи трябва да бъде регистриран в НАП, въпреки че там договарят сделки само с банкови плащания.

Бизнесът: Трябва да купим стотици устройства

Представители на бизнеса се страхуват, че трябва да купят стотици касови апарати, за да отговорят на изискванията на Наредба Н-18. Според нея, всеки софтуер, който обработва данни за кешови плащания, трябва да бъде регистриран в НАП. Затова от бизнеса се притесняват, че ако няколко фирми използва обща база данни, софтуерът на всичките трябва да бъде регистриран в НАП и да бъдат купени касови апарати за всички стотици търговски обекта в страната, дори само на едно място да приемат кешови плащания.

При данъчна проверка в търговски обект ще трябва да се осигури незабавен достъп до данните от софтуера за управление на продажбите, пише в Наредба Н-18. Обяснения “аз съм само продавач” няма да се толерират.

Коментари

Задължително поле