Социалният министър: Не може да се говори за ощетяване при отпадане тавана на пенсиите

Снимка: Архив

По думите на социалния министър Бисер Петков пред БНТ, още през 2015 г., когато бяха последните по-значителни промени в Кодекса за социално осигуряване, там е записано, че от 1 януари 2019 г. би трябвало да отпадне таванът за неотпуснатите пенсии, а за тези, които са отпуснати до края на тази година, той се запазва, но на по-високо ниво.

От 35% спрямо максимално осигурителния доход или 910 лв. предстои да се увеличи на 40%, което при запазване на максимално осигурителния доход е 1040 лв. Таванът е за всички пенсии, независимо дали са пенсии за осигурителен стаж и възразст, инвалидни пенсии и т.н. Той засяга в момента около 65 000 пенсионери - това е броят на пенсионерите, чиито пенсии са ограничени на максималния размер, обясни Бисер Петков.

"Текстовете, свързани с т.нар. таван на пенсиите от държавната пенсионна система са променяни многократно. Целта е размерът на пенсията да съответства на максимално на осигурителния принос на лицата. Макар, че това не е система, която е индивидуализирана, все пак лицето прави вноски в първия стълб, но въпросът е върху какъв осигурителен доход са тези вноски и за какъв период са те. Тези така изчислени размери на пенсиите няма да съответстват на осигурителния принос на лицата поради различни съществуващи в законодателството положения", каза Петков.

Социалният министър обясни още, че от 1 януари 2019 г. ще има т.нар. индивидуален коефициент, който показва какъв е конкретния или индивидуалния принос на лицето спрямо средния. Ще се взима дохода, който лицето има след 1997 г., защото тогава е въведен регистър на осигурените лица, в който за всеки един от нас, който се осигурява има данни върху какъв доход се е осигурявал, при кой работодател, в какви размери и т.н.

Не може да се говори за ощетяване, защото бяха правени разчети как това ще се отрази върху размера на пенсиите, категоричен бе Бисер Петков. По думите му, за по-голямата част от лицата това ще е благоприятно, т.е. би довело до по-голям размер на изчисляваната пенсия. Общата полза за това е, че всъщност нещо, което е на светло, нещо, което се знае и нещо, което е в една система, в един регистър, на практика ще се ползва и това ще доведе до ускоряване на процеса на отпускане на пенсии, до облекчаване на лицата.

Защото сега голям проблем е, когато се пенсионираш да търсиш документи и съответно удостоверения за пенсиониране от периода преди 1997 г. Така, че този проблем ще отпадне за бъдещите пенсионери, уточни Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес