Спад на БВП на Италия

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се е понижил с 0,4 на сто през второто тримесечие спрямо предходните три месеца на 2023 г. на фона на повишението на лихвите, което е намалило потреблението и инвестициите. Това обяви днес Националният статистически институт "Истат" (Istat), съобщи БТА.

Така институтът коригира предишната си оценка, която залагаше на спад на БВП от 0,3 на сто след солиден икономически растеж от 0,6 на сто през първото тримесечие.

Представянето на италианската икономика се оказва значително под средния растеж от 0,3 на сто, регистриран в еврозоната между април и юни. 

Селското стопанство, строителството, промишлеността, търговията и ресторантьорството са отчели спад, уточни "Истат". "Спадът на БВП се дължи в най-голяма степен на вътрешното търсене", което се е понижило в контекста на силната инфлация, коментира институтът.

Въпреки тримесечния спад на БВП правителството на Джорджа Мелони залага на растеж на БВП с 1 на сто за цялата година. Международният валутен фонд (МВФ) също прогнозира нарастване на икономиката от 1,1 на сто. 

Следва да се отбележи и спадът на инвестициите през второто тримесечие - с 1,8 на сто спрямо първото. 

Потреблението на домакинствата е останало без промяна, а разходите на държавната администрация са се свили с 1,6 на сто. Що се отнася до външната търговия, износът е намалял с 0,4 на сто, както и вносът. 

Италия понася последствията и от трудностите, с които се сблъсква основния й търговски партньор – Германия, която едва успя да излезе от зимната рецесия през второто тримесечие със стагнация на БВП.

Друга лоша новина за Италия е, че нивото на безработица е нараснало до 7,6 на сто през юли спрямо предходния месец, добавяйки 0,2 пункта, обяви днес "Истат" .

За периода април-юни промишленото производство се е понижило средно с 1,2 на сто спрямо предходното тримесечие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика