Спасеното златно съкровище е автентично Четиримата, обвинени за сделката с ценната антика, твърдят, че е фалшификат

Задържаните остават в ареста

Няма основание за съмнения в автентичността на спасеното златно съкровище. Експерти са категорични, че античните предмети са културно-историческа ценност, а не фалшификат. Това заяви зам.-директорът на Националния археологически институт към БАН доц. д-р Христо Попов. Повод за коментарите станаха твърденията на четиримата обвинени за сделката със златото пред специализирания съд, които се оправдават, че спасеното съкровище е фалшиво. Късно в четвъртък магистратите оставиха в ареста Димитър Андинов, Петър Влаев, Антон Ивов и агента от ДАНС Недко Добчев.

“Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са в персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така, че да изглеждат стари и антични”, твърди Петър Влаев. Твърдението беше подкрепено и от защитата, според която в намерените предмети имало кадмий, а това според адвокатите, било доказателство, че ценностите не са автентични.

Предстои да бъдат изготвени експертизи в Националния археологически институт към БАН, които с категоричност да установят автентичността на съкровището. След това накитите вероятно ще бъдат изпратени и за анализ и потвърджение в международна лаборатория.

Христо Попов обясни, че може да има много хипотези за произхода на съкровището. Специалистът обаче е категоричен, че този, който го е носил, е имал висок статут. Тепърва разследващите ще правят опит да установят кога и къде е била изровена находката и дали има още ценни предмети, които групата притежава незаконно.
Четиримата задържани са обвинени за участие в група за държане, отчуждаване и трафик на културни ценности, след като бяха заловени при опит да продадат незаконно тракийски златен венец за 2 млн. евро. Две гривни и торква са били предадени доброволно. Решението на спецсъда четиримата да останат в ареста не е окончателно и може да бъде обжалвано.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.