„Спасителят на света” плава на яхта на принц

“Картоиграчи” на Пол Сезан е собственост на катарската кралска фамилия.

Картината бе в неизвестност от търга през 2017 г.

Все повече шедьоври са скрити от публиката

След месеци в неизвестностсвидетели разкриха местонахождението на най-скъпата картина в света - “Спасителят на света”, за която се смята, че е дело на Леонардо да Винчи. Твърди се, че тя се намира на яхтата на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Драмата около платното започна след продажбата є на търг на “Кристис” през 2017 г. за рекордните 450 млн. долара.

Двама от “ръководителите на преместването” разказват пред сайта “Artnet”, че 500-годишната картина краси 134-метровата яхта на принца. Тя била “отнесена посред нощ на самолета на принца и преместена на яхтата му”.

Самоличността на купувача, който се сдоби с шедьовъра на търга на “Кристис”, бе запазена в тайна. Но в. “Ню Йорк Таймс” разкри, че я е купил слабо познат член на управляващата в Саудитска Арабия кралска фамилия - принц Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Фархан ал Сауд. Той е от разклонение на кралската фамилия, което е доста далеч от трона, а за самия него не е известно да разполага със средства, за да си позволи подобна покупка. Известно е обаче, че той е близък до престолонаследника и че няколко месеца след търга стана министър на културата на кралството. Близък на принц Мохамед бин Салман е и престолонаследникът на Абу Даби принц Мохамед бин Зайед.

После се разбра, че “Спасителят на света” ще бъде изложен в Лувъра в Абу Даби. “След като толкова време е бил скрит, този шедьовър е нашият дар за света”, каза Мохамед Халифа ал-Мубарак, председател на отдела за култура и туризъм в Абу Даби, през юни м.г. И допълни: “Очакваме с нетърпение да посрещнем хора от близо и далеч, които ще станат свидетели на тази красота”.

Очакваше се картината да бъде показана през септември м.г., но това не се случи дори и в следващите месеци. Тогава тръгнаха слухове, че има проблем с изплащането на сумата за картината или че платното е било повредено при преместването му.

Междувременно слуховете заглъхнаха, а платното така и остана в неизвестност. До появилата се информация, че плава на яхтата на Бин Салман.

Изкуствоведи алармират, че това се превръща в тенденция - милиардери и кралски особи, особено от монархии в арабския свят, да хвърлят луди пари за шедьоври, които после скриват от хорските очи, често точно на яхтите си.

Например на борда на “Топаз” - яхтата на шейх Бин Зайед ал Нахаян, собственик на футболния клуб “Манчестър сити” и зам.-министър-председател на ОАЕ, има над сто произведения на изкуството.

“Авива” - гордостта на бизнесмена Джо Люис (собственик на повечето акции на футболния клуб “Тотнъм”, който живее на благоприятните за данъците Бахамски острови), плава по Темза с “Триптих 1974-1977” на Франсис Бейкън, окачена в златна рамка. Смята се, че той притежава една от най-големите частни колекции в света, в която влизат платна на Едгар Дега, Лусиан Фройд, Густав Климт, Амедео Модиляни, Анри Матис, Пабло Пикасо.

Коментари

Задължително поле