Спасител-доброволец пази един от най-опасните плажове по Черноморието

Спасител-доброволец пази един от най-опасните плажове по Южното Черноморие, разказа БТВ. Това е неохраняемият плаж „Липите" край Синеморец.

40-годишният Светослав от Стара Загора охранява опасния плаж напълно безвъзмездно. Излиза от бурното море с подарените му плавници, на които пише „Морски ангел".

Път до „Липите” няма. От плаж „Бутамята" в Синеморец по стръмните скали за половин час се стига до опасното, но райско място. Светослав всяка сутрин забива българското знаме и застава на своя пост.

Един от най-шокиращите инциденти на това място е от преди 4 години. Тогава двама мъже губят живота си, докато спасяват две давещи се деца.

Именно плочата в тяхна памет е вдъхновила спасителя, който вече няколко години подред спасява човешки животи на плаж „Липите".

На път към плажа той е поставил своята касичка, заключена с катинар за едно дърво. Хората пускат там стотинки, а понякога и повече.

„Давали са ми и по 20 лева и на ръка са ми давали хората, има много такива благодарни хора, които ми пълнят душата и ме насълзяват", споделя Светослав Стоянов пред БТВ.

Но доброволните пожертвования много пъти са изчезвали.

Освен на плажа, Светослав спасява хора и в болница. От февруари работи като медицинска сестра в Стара Загора.

С вълнение си спомня за първия спасен от него удавник.

„Целият плаж видя, чу, разбра, като го изкарах човека, пляскаха, само дето не ме хванаха да ме хвърлят, човекът също беше много благодарен. Искам хората да не се давят, да прекъсна печалната статистика", казва Светослав.

Коментари

Задължително поле