Спасиха три деца на плажа в Бургас

При двуметрови вълни и опасни подводни ями

Спасителката на 5- ти пост на Бургаския плаж и двама продавачи на царевица на ивицата, са спасили три деца, които се давели в морето.  Инцидентът станал миналия петък и за него съобщиха очевидци и морски спасители пред „Труд“.

Малчуганите са влезли да се къпят но високите двуметрови вълни ги връхлетели, в този ден имало и много подводни ями, които буквално засмуквали плуващите към дъното. 

18 годишната спасителка на поста чула виковете на децата и веднага се хвърлила във водата, същото направили и двамата мъже, които видели какво става. С общи усилия, тримата извадили децата. В този ден подобен инцидент имаше и в Слънчев бряг.

„В петък бе страшно, в събота морето поутихна, но вълните пак бяха високи- от два метра се снижиха на около метър. Знамето бе червено и позволявахме на плажуващите да влизат да се къпят само „до кръста“.  За деца къпането б е забранено.  В неделя морето се успокои още повече и флагът стана жълт, но влизането с надуваеми предмети бе забранено“, разказаха пред „Труд“ морските спасители.

Стражите по вишките очакват Илинден по стар стил. Той се пада на втори август и тогава по традиция мъртвото вълнение връхлита залива. - „Може да се върне отново, ще бъдем много предпазливи. На Илинден поверието гласи , че морето взема жертви“ , обясниха още те.

Тази година , но засега „мъртвакът“ се появява по-рядко.

При мъртво вълнение, къпещите се трябва да са много внимателни. Ако попаднат в него, изходът е да плуват успоредно на брега, а не фронтално към него. Така има шанс да се измъкнат от опасната зона. В адските жеги, спасителите припомнят, че плажуващите не трябва да влизат във водата, когато са употребили алкохол или когато са се нахранили обилно.

Туристите, които са на море специално за да трупат тен, идват по два пъти през деня- сутрин и после отново, но в късния следобед- след 16 часа, за да избегнат горещините. Морските стражи припомнят, че работното им време е от 8 до 18 часа и след това плажът става неохраняем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони