Спасиха 32-годишен мъж, заседнал в преспа с моторна шейна (СНИМКИ)

Мъж заседна в преспа с моторна шейна при спускане в Осоговска планина, съобщават от ПСС отряд Кюстендил във фейсбук профила си.

На 26.01.2021 г., около обяд мъж на 32 години излиза да кара моторна шейна сам в Осоговска планина. Качва се на връх „Човека” и от там се спуска към „Лева река”. В един момент мъглата става изключително гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си. Шейната засяда в преспа и той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително трудно достъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието, изгубеният решава да подаде сигнал чрез тел.112. 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1697396080431190&id=141827742654706

Организира се спасителна акция, в която вземат участие 11 човека, а още трима са в готовност да се включат. До пострадалият достигат на три групи с общо 5 моторни шейни. Първата група го извежда до заслон "Превала". От там го поема втората група, която го евакуира до х. Осогово, където го предават на негови роднини крайно изтощен, дехидратиран и изплашен. Третата група е оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се налага да се включват на терен.

"Пострадалият разполага с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължителното време прекарано на открито и придвижване в снега на ниски температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край", отбелязват от ПСС отряд Кюстендил.

Коментари

Задължително поле