Спасяват къщата на Цветан Радославов

От Столчината община се надяват, че предложенията за къщата ще бъдат приети от Министерство на културата.

Кметът Йорданка Фандъкова с инициатива

По предложение на главния архитект на София актуализират режима за опазване на сградата

Рестрик­ции за застрояване

Къщата, в която е живял Цветан Радославов, автор на химна на България, на ул. “Ангел Кънчев” №3 е паметник на културата и тя категорично няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

По нейна инициатива и по предложение на главния архитект на София арх. Здравко Здравков Столичната община възлага изработването на актуализирани режими за опазване на сградата и на цялата зона около паметника, които ще се предложат за приемане на Министерство на културата. Това е единственият законен начин, по който може да се въведе рестрикции на застрояване в зоната.

Издадената през 2020 г. заповед за изменение на плана стъпва на внесено положително становище от Министерство на културата, като в заповедта е поставено условие за намаляване на застрояването. То обаче може да бъде законово гарантирано само, ако Министерство на културата приеме предложението на общината за въвеждане на нов охранителен режим в зоната на паметника.

Затова поискахме от Министерство на културата да не съгласува проекти за намеси в сградата и охранителната є зона до приемане на новите режими за опазване, посочи Фандъкова.

Изработването на режими за опазване Столичната община е разработила за цялата зона между бул. “Патриарх Евтимий”, ул. “Граф Игнатиев” и ул. “Георги С. Раковски”, както и за всички единични недвижими културни ценности в нея.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони