Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Спасяват над 100-годишна топола в сухиндолското село Бяла река

Вековна топола в сухиндолското село Бяла река е застрашена от счупване. Дървото е един от символите на селото от незапомнени времена и в момента се нуждае от санитарно почистване на клоните.

След сигнал от кметския наместник на Бяла река управникът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев предприе незабавни мерки за спасяване на дървото. Част от разклонението на короната е изгнило, а огромните клони, които излизат от него, могат да прекършат и здравия дънер на дървото.

След оглед на експерти от Общината е взето решение, че за запазване на дървото е необходимо да бъдат премахнати част от клоните на изгнилото разклонение от короната. От Общината в Сухиндол обмислят да популяризират историята на вековната топола и да съберат повече информация за дървото от възрастните жители на селото.

В Бяла река наричат дървото кавак. Тополите растат много бързо и живеят до около 400 години. Корените се развиват плитко под повърхността на земята. Дървесината й е мека и намира широко приложение в строителството, за направа на щайги, сандъци, клечки за кибрит, целулоза. Листата се използват за храна на добитъка. От младите пъпки се приготвят масла за парфюмерията. Тополите осигуряват богата паша за пчелите. Като дърво за украса на парковете и за укрепяване на речните брегове тя намира широко приложение. С отвара от кората и клонките се боядисва вълната в тъмнокафяво. Пъпките и листата се използват в народната медицина. От дървесината се приготвя медицински въглен.

Тополата в Бяла река е от изключително значение за местното население. Жителите на селото вярват, че населеното място ще продължи да бъде младо и силно заради дълголетието на вековния кавак.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.