Спас Делев - Торпедото от Ключ

Новият футболен герой на нацията е Спас Делев. Играчът от село Ключ, който развинти холандската защита и вкара два гола за победата на България с 2:0. Попаденията на дребосъка върнаха позабравени усмивки по лицата на родните запалянковци. Повече от 2 десетилетия не ни се е случвало да вземем скалп на световна сила. И изобщо не ни беше до усмивки в последните години. Като изключим ироничните, разбира се. Торпедото от Ключ обаче промени ситуацията. 27-годишният футболист помете холандските „лалета“ и накара светът отново да се изказва с уважение към футболния отбор на България. Макар и засега само за един мач.

А Спас Делев е скромен добряк, който навремето мечтаеше за 1000 лева заплата. Появи се на футболната сцена още 20-годишен. Направи го с фурор с екипа на „Пирин“. Вкара на ЦСКА насред „Българска армия“, а след това с тима от Благоевград би „Левски“ на полуфинал за Купата на България. Мачът със „сините“ показа, че Делев не е обикновен футболист. В двубоя техничарят получи спазъм на белите дробове. Лежеше по терена, виеше от болка. Но стисна зъби и доигра двубоя, вместо да бъде сменен. След края на мача обаче беше откаран в болница. И там лекарите се кръстеха.

„В такова състояние не вярваме, че е възможно да се тича, камо ли да се играе мач“, недоумяваха благоевградските медици.

Силните изяви на Спас го доведоха до трансфер в ЦСКА.

„Искам хиляда лева заплата и бунгало на базата в Панчарево“, били думите на Делев по време на преговорите.

Показал се толкова емоционален и наивен, че се наложило баща му Борис да довърши сделката. В крайна сметка футболистът получил 5000 лева и трансферът бил финализиран. Именно таткото на Делев изиграва главна роля в кариерата на настоящия национал.

Борис, по това време шофьор към една фурна в родното село Ключ, записва още невръстен своя син в „Беласица“. Там пък треньор му е Иван Златински - чичо на друг наш футболист и бивш национал - Христо Златински. В Петрич амбициозният Делев много бързо показва таланта си и е привлечен в школата на Ивайло Андонов в Благоевград. Спас живее отделно от родителите си, които пък се скъсват от работа, за да успеят да го издържат.

Майката Мария се труди в детска градина в Петрич, а след това е шивачка. Докато е в Благоевград, бързакът учи в техникум, а специалностите му са две - шофьор и монтьор. Идвайки в ЦСКА, Спас дори се хвали, че вече умее сам да се оправя в живота.

„Мога дори да си поправям колата“, обявява гордо Спас, пристигайки на „Армията“ със стар фолксваген.

Делев много бързо стана звезда на „червените“ и няколко месеца по-късно вече беше в националния отбор. Шегаджиите Ивелин Попов и Николай Михайлов и сега разправят история как на паркинга се появява лъскав джип... без шофьор.

„Изнасяхме възглавници от хотела, за да ги дадем на Спас, понеже не се виждаше от волана“, смеят се и до днес в отбора.

Делев е скромен, дори притеснителен. Смущава се, когато дава интервюта и не се чувства комфортно под светлината на прожекторите. Обича да е в собствени води. Именно заради това в родното село Ключ е вдигнал палат. Най-красивия в района.

През 2011 година провали собствения си трансфер в руския „Волга“. ЦСКА беше договорил сделката, която щеше да носи над 30 000 долара месечно на играча. Високият 169 см футболист обаче отказа в последния момент.

„Искам си в България“, отсече Делев и трансферът пропадна.

Нападателят не беше готов за чужбина по това време. Върна се в България и продължи да играе за ЦСКА.

Премина в турския „Мерсин“ година по-късно - за 1 000 000 евро. Но 12 месеца след това последва ново завръщане на „Армията“. През лятото на 2013-а дребосъкът си уреди трансфер в испанския „Лас Палмас“. Там обаче изобщо не се адаптира. Трудно му върви най-вече обучението по испански език и... следва ново завръщане в България.

Близо две години Спас риташе по родните терени. Направи го с екипите на „Локо“ (Пловдив) и „Берое“. През миналото лято бе привлечен от полския „Погон“. Днес Делев е на 27 години и България му е тясна. Основен играч е в клубния си отбор. Въпреки че в края на годината получи тежка контузия - скъса връзки, нападателят се възстанови за 3 месеца и се върна по-силен отвсякога.

И ако преди години Делев беше бързоного джудже с футболни шорти под коленете, днес Спас е физически добре сложено торпедо, което може да мине през всичко.

 

Бюлетини с негово име

Спас Делев - Торпедото от КлючВ деня, в който България гласува за народни представители, избирателите пуснаха вот с името на... Спас Делев. Социалните мрежи бяха залети със снимки на бюлетини, в които фигурира името на футболиста от село Ключ. Под имената на партиите, борещи се за място в 44-тото народно събрание, гласоподаватели добавяха задраскано квадратче, срещу което е името на героя от мача с Холандия. Естествено, въпросните бюлетини автоматично се превръщаха в невалидни. Но категорично може да се заяви, че Спас Делев е новият футболен любимец на нацията.

 

За него

Поздравявам го за желанието

Искам да поздравя Спас Делев. Не за головете, за желанието, което демонстрира. Давам пример. Радвам се за него. Това се казва играч с желание. Ако играем така, може да очакваме добри резултати. Нека гледаме позитивно на нещата. Когато има такива резултати, стадионът ще се напълни.

Йордан Лечков, вицепрезидент на БФС

 

Напомня ми на Мартин Петров

В лицето на Спас Делев виждам един добър и бърз играч. Напомня ми на Мартин Петров. Трябва обаче да е постоянен. Има голяма разлика от мачовете на националния и тези в клубните отбори. Напрежението е друго, а отговорността по-голяма.

Лотар Матеус, бивш селекционер на България

 

Помогна ни много

Започнахме по най-добрия начин. С ранното попадение Спас Делев ни помогна много. Точно това, което искахме, това се получи. Няма как да не бъдем доволни. Сигурен съм, че можем и още. Имаше и пропуски. Не ми хареса физическото състояние на половината ни състезатели.

Петър Хубчев, селекционер на България

 

Българин от екстра класа

Няма СПАСение за Холандия, Делев увехна лалетата. Играчът на България вгорчи дебюта на големия талант от “Аякс” Матайс де Лихт. Играчът с номер 9 смълча Холандия с двата си гола и постави огромни въпросителни относно бъдещето на отбора. Българин от екстра класа разстреля “лалетата” в София.

Вестник “Газета виборча”, Полша

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ