Спа съюзът иска отлагане с 5 г. на данъчна наредба с писмо до премиера

Българския съюз по балнеология и спа (БУБСПА) иска отлагането на данъчната наредба Н-18 за касовите апарати с 5 години в писмо до премиера Бойко Борисов. В доводите на организацията се казва, че ако влезе в сила от 31 януари, както е предвидено, документа ще доведе до сериозен хаос и затруднения в работата на туристическия бранш.

Според БУБСПА наредбата задължава бизнеса да вложи огромен финансов, времеви и човешки ресурс за подмяна или преработка на вече закупени международни софтуери в изключително кратки срокове. В същото време фирмите се сблъскват с масов отказ от страна на глобалните софтуерни компании за модифициране на техните продукти, съобразно изискванията на наредбата. Чуждите фирми не желаят да отговорят на изискванията на НАП поради нерентабилност и липса на интерес за съществени промени в световни практики, съобразно изискванията на малък пазар като България.

„Това води след себе си нужда от закупуване на български софтуерни решения – множеството, от които с ниска производителност, стари технологии и неприемливи за международните партьори в туристическия бизнес. В средносрочен план това ще доведе до намаляване на конкурентоспособността на България“, се казва в писмото на БУБСПА.

При влизане на наредбата в сила ще се ограничат продажбите през дигитални канали и платформи, поради третирането на заявката за резервация като момент на откриване на продажба и обвързване на потвърждението ѝ с издаване уникален номер на продажба, твърдят от спа организацията. Според тях критично за работата им е и изискването на Н-18 да се забрани издаване на служебен бон като междинна сметка и липсата на работещо решение за начисляване на допълнителни услуги в хотелските комплекси.

Невъзможно според БУБСПА за изпълнение е и условието да се декларират всички резервационни системи, с които хотелите работят заради спецификите в работата на сектора. С наредбата се ограничава и възможността за обучение на персонал през използваните от бизнеса софтуери.

На 29 януари туристическият бранш готви и национален протест срещу наредбата на площад „Народно събрание“ в София и във Варна.

Коментари

Задължително поле