Спестяванията на хората с нов рекорд

Домакинствата спестиха 5,4 млрд. лв. за година, а само през декември депозитите на гражданите нараснаха с 1,7 млрд. лв.

Ограничаваме пътуванията и скъпите подаръци

Кредитите за жилища надминаха потребителските

Домакинствата с повече заеми

Домакинствата в страната са спестили през декември 2020 г. рекордните 1,7 млрд. лв. В резултат банковите депозити на хората надминаха 61 млрд. лв., показват данните на БНБ. Традиционно през декември влоговете на гражданите нарастват повече, отколкото през останалите месеци от годината, заради раздаването на коледни бонуси. Но през декември 2019 г. депозитите на хората са се увеличили с 1 млрд. лв. Явно сега, заради кризата и Covid-19, хората са ограничили екскурзиите и скъпите подаръци, което е оставило в джобовете им значителни средства.

За година спестяванията на домакинствата в банките са нараснали с 5,4 млрд. лв., показват данните на БНБ. Спестяванията на фирмите също нарастват, въпреки кризата. За година фирмените депозити са се увеличили с 2,786 млрд. лв. и в края на декември са 29,28 млрд. лв.

При взимането на кредити домакинствата отново са по-активни от фирмите. За година заемите за граждани са нараснали с 1,585 млрд. лв., или с 6,6%. В същото време фирмените кредити се увеличават с малко над 1 млрд. лв., или с 3%.

Жилищните кредити продължават да са най-търсени. За година ръстът при тях е с 11,5%, или с 1,25 млрд. лв. В резултат заемите за покупка на имоти от домакинствата в края на декември са над 12 млрд. лв. и надминават потребителските кредити, които са 11,898 млрд. лв. За година ръстът при потребителските заеми е значително по-малък - само с 5%, или с 568 млн. лв. Това показва, че хората ограничават покупките на редица стоки, но желанието им да си купят ново и по-хубаво жилище не намалява.

Особено показателни са данните за декември, когато потребителските кредити за хората дори намаляват с 28 млн. лв. спрямо предходния месец. Въпреки че традиционно през декември се харчат много пари за подаръци.

Коментари

Задължително поле