Спецпрокуратурата иска постоянен арест за Нено Димов

Снимка: Архив

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на министър Нено Димов.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник. Той беше задържан в четвъртък и прекара нощта в ареста на Трето районно управление в София. Вчера той подаде оставка, след което му беше наложено и 72-часово прокурорско задържане. Тя беше приета от премиера Борисов.

Специализираният съд насрочи делото по мярката на Димов за 12.30 часа.

"25 милиона куб. м. вода е обемът на яз. "Студена". ВиК и Басейнова дирекция са уведомявали Димов за състоянието на язовира. Няма източване или намаляване на водното ниво на язовира при ремонта на язовирната стена. Ремонтът е приключен преди края на 2018 година. Притокът системно е намаляван. В началото на 2019 е най-значителното намаляване. В "Стомана" януари - юни 2018 са били по-малко обемите 280 хил. куб. м. - "Стомана" и 80 хил. за "Топлофикация". От края на 2018 е трябвало да забрани водоползването за промишлени нужди. Имало е алтернатива за промишлена вода. 7.223 млн. куб.м. вода са изразходвани за промишлени нужди, вместо за питейно-битови. Септември-октомври е бил и допълнително уведомяван. Ноември пак разрешава на "Стомана" и "Топлофикация" да получат вода. Понякога е давал разрешение за по-големи от исканите и заявени количества - 8 млн. куб. м. обем през септември 2019. Спира промишленото водоползване ден след като е обявен водния режим в Перник. Ако няма валежи след два месеца, Перник остава без вода. Ако е на свобода, има достъп да доказателства и служители на МОСВ и може да повлияе на събирането на доказателства и свидетели. Извършвал е престъплението през продължителен период от време и това го прави обществено опасен. Няма опасност да се укрие. При изчислението на приток и разход може да се види, че язовира се изпразва. Министерството е получавало и сателитни снимки, от които е видно, че водата в язовира драстично намалява", обясни Прокурор Ангел Кънев, цитиран от БНТ.

Адвокат Ина Лулчева: "Не е установено, че промишленото водоподаване е единствена причина за кризата. Спирането му би облекчило ситуацията, но няма доказателства, че би избегнали кризата. Обвинението е целенасочена атака срещу Нено Димов. Няма нито едно доказателство, че министър Нено Димов е уведомен от "ВиК" Перник за състоянието на яз. "Студена". Графиците за месечно ползване се утвърждават от министъра, но заявките за тях се изготвят от ВиК "Перник". Те искат конкретни количества за питейни, екологични и промишлени нужди. В заявките са отбелязвали, че се очаква средно влажен годишен режим. Заявките са получавани от зам.-министър Красимир Живков и са обработвани от друга служителка. Графиците са утвърждавани и изменяни от зам.-министър Красимир Живков".

Коментари

Задължително поле