Спецсъдът остави в ареста обвинения в тероризъм швейцарец

Доброволец съм към пожарната, заяви в съдебната зала Кевин Стивън Бахли

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за обвинения в тероризъм и задържан на границата с Турция швейцарец, в чиято кола бяха намерени оръжия и боеприпаси.

В автомобила му е имало 24 ножа, 3 мачетета, две ловни пушки, една ловна карабина и близо 400 патрона.

От държавното обвинение поискаха да бъде настанен в затвора в Ловеч, където може да бъде поставен под наблюдение и лекуван. Съдебно-психиатрична експертиза е показала, че Кевин Стивън Бахли страда от психични заболявания. Баща му е обяснил при обявяването му за издирване, че е психично болен, но е спрял лечението си в Швейцария.

Когато бил хванат на границата, Бахли обяснил, че отива в Сирия, за да се включи във въоръжения конфликт там. "Завършил съм дърводелски техникум. Аз съм социално ангажиран. Доброволец съм към пожарната", каза пред спецсъда Бахли.

"Никога не съм извършвал престъпление, аз самият не се разбирам. Но ако е вярно това, което казва прокуратурата, аз съм готов да сътруднича", заяви през сълзи швейцарецът.

Адвокатът му заяви, че ако бъде оставен зад решетките за дълго време, последиците може да са необратими, тъй като пред него споделил, че мисли за самоубийство. "Искам да живея", каза Бахли минути преди да чуе съдебното решение.

Специализираният наказателен съд остави в ареста швейцареца, а прокуратурата ще го изпрати в Ловеч, където може да бъде изследван и лекуван. Той няма адрес в България и може да се укрие или да извърши друго престъпление, ако бъде освободен, въпреки че е с чисто съдебно минало.

Бахли бе конвоиран със засилена съдебна охрана с белезници на ръцете и с пранги на краката. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано. Обвинен е в тежки умишлени престъпления, мотивира се съдът. От доказателствата по делото става ясно, че в автомобила му са намерени огнестрелни и хладни оръжия, както и много боеприпаси. Магистратите взеха предвид и експертизата, от която става ясно, че само една от намерените пушки е технически неизправна. Открити са и бронежилетка, маскировъчен спрей, брадви и секири.

Освен това имало карта на маршрута му, снимки и подробна карта на сирийския град Идлиб. Той е предал и много документи, както и маршрута му през Европа до Сирия с подобни gps-координати. Разпитани са петима граничари, които разказват за намеренията на Бахли да пътува до Сирия, за да се включи във въоръжените действия.

Спецсъдът се мотивира и със съдебно-психиатричната експертиза, според която трябва да се извърши постоянно наблюдение и настаняване в специализирано заведение. Според вещото лице той е склонен към демонстративно и симулативно поведение. Съдът разпореди на спецпрокуратурата незабавно да се настани за наблюдение и да се установи категорично какво е психичното му състояние.

Коментари

Задължително поле