Спецпрокурори влязоха в хотели на Арабаджиеви (обзор)

Собственикът Ветко Арабаджиев е в чужбина от месец, задържан е синът му и още 9 души

Спецпрокурори и полицаи влязоха в столичния хотел “Маринела” и в пловдивския “Марица” - и двата собственост на бизнесмена Ветко Арабаджиев. 10 души са задържани за 24 часа по разследване срещу организирана престъпна група за пране на пари и укриване на данъци чрез подправени документи. Сред заподозрените са самият Арабаджиев и други членове от семейството му, които са в чужбина от началото на август. В “Маринела” е бил задържан синът му Вълчо.

От хотелските офиси са иззети само документи, към никого от 10-те разследвани не бяха повдигнати обвинения. Днес ще стане ясно дали срещу някои от тях ще бъдат подведени под отговорност и дали спецпрокуратурата ще поиска издирване на известния хотелиер и близките му.

От държавното обвинение съобщиха, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа “липсващи търговци”. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъци. Установено е също, че в периода 2016 – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито от тежко умишлено престъпление.

 

Зам.-главният прокурор Иван Гешев:

Намерени са пари с неясен произход

08-01-1“Не бива да се прави връзка между разследването за организирана престъпна група за данъчни измами и хотелските функции на сградата, в която се намират офисите, проверявани от спецпрокуратурата”. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти вчера, тъй като хотел “Маринела” бе един от тези, посрещали чиновници по време на Европредсеталството. Той подчерта, че не всички обискирани офиси са собственост на фамилията Арабаджиеви. Намерени били около 150 000 лв. с неясен произход, а 60 000 лв. от тях били в кутия за обувки. Задържани са и лица, които нямат формална връзка с фирми, собственост или контролирани от Арабаджиев, но които са използвани като подставени лица.

 

Милионерската фамилия

Държат над 15 000 легла, имат вила в Сен Тропе

Карат бутикови лимузини

Фамилията на Ветко и Маринела Арабаджиеви държи над 15 000 хотелски легла в страната. Двамата навлизат в хотелския бизнес през 1996 година. Днес Арабаджиеви управляват една от най-големите хотелски вериги в България - “Виктория груп”. Началото е поставено с петзвездния хотел “Марица” в Пловдив, където спецпрокуратурата също направи обиски. Под управлението на Арабаджиеви са още хотелите “Маринела” в София (бившият Кемпински хотел Зографски, по-известен в миналото като Японския хотел), “Пампорово”, както и хотелите в комплекс “Елените”, “Виктория палас”, “Чайка бийч”, “Метропол” и “Аркадия” в Слънчев бряг и комплекс “Хасиенда бийч” в Созопол. Ветко Арабаджиев е роден през 1956 година в Асеновград. Завършва висшето си образование в УНСС – Университет за национално и световно стопанство, специалност международен туризъм, магистърска степен. През 1989 г. работи като финансист в пловдивския месокомбинат. А още в първите месеци на прехода регистрира фирмата Виктория-89.

През годините в портфолиото на холдинга му присъстват консервна фабрика, бутилиращи цехове за минерална вода и алкохол и др. Самият Арабаджиев е председател на Съюз на инвеститорите в туризма, член е и на Управителния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм и представлява ВГ АД.

Инвестициите в хотелския им бизнес днес се изчисляват на около 300 милиона евро. Преди години Ветко Арабаджиев си купи 2 частни самолета за бизнесполети. Съпругата му Маринела е собственик на едноименна модна агенция и е известна като дамата с един от най-богатите и скъпи гардероби в страната. Ветко и Маринела Арабаджиеви редовно си правят ваканции в Сен Тропе, където според хай-лайф информации фамилията си е купила вила през 2010 година. Според “Слава” имотът е в съседство с този на кинолегендата Бриджит Бардо и минава за един от най-стилните в района. От няколко седмици фамилията отново е на Лазурния бряг, а Маринела Арабаджиева публикува в Instagram множество снимки от почивката на семейството. Малко след 16,30 часа днес обаче бизнесдамата изтри профилите си в социалните мрежи.

През 2017 година хотел “Маринела” получи три награди от World Luxury Hotel Awards - за най-луксозен бранд в Източна Европа, най-луксозен хотел и конферентен център и най-луксозен бизнес хотел. Точно бившият Кемпински бе основния хотел за гостите по време на европредседателството ни.

Съпругата на Ветко Арабаджиев - Маринела е родена през 1967 година. Собственик на едноименна модна агенция и е известна като дамата с един от най-богатите и скъпи гардероби в страната.

Двамата имат четири деца – двама сина и две дъщери. Момичетата Александра и Златомира създадоха заедно с майка си сдружение “Маринела”, което се занимава с благотворителност към деца и възрастни хора.

Фамилията има в гаража си едни от най-модерните возила. А за бижуто сред колекцията от бутикови автомобили е сочен Ролс-ройс, който Арабаджиев си подарява за 50-тия си рожден ден. Цената му е по неофициални данни е малко над 300 000 евро. Лимузината беше открадната през 2011 година, но беше засечена от гранична полиция.

Големият син на Арабаджиеви – Владимир, също има страст към луксозните коли и е автомобилен състезател. През 2008 година получи подарък от баща си мерцедес “Макларън” на стойност 400 000 евро.

Малкият син на Арабаджиеви – Вълчо, който бе задържан в семейния хотел “Маринела”, е завършил средното си образование в швейцарския колеж “Льо Розе”. Следва право в Лондон и е известен сред състудентите и преподавателите си с отличните си оценки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право