Спецсъдът остави в ареста Николай и Евгения Баневи

Баневи в съда. Снимка: Денислав Стойчев, Архив

Спецсъдът остави в ареста Николай и Евгения Баневи. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Има доказателства, които уличават Баневи в престъпленията, в които са обвинени. Има показания на 20 свидетели, някои от тях са разпитани и пред съдия. Освен това са намерени справки и декларации, банкови сметки и документи по време на обиските. Галин Стоянов, който е бил главен счетоводител на Полимери, разказва, че цялата дейност и приходи на дружеството били от добиване на скрап.

Дружествата, наемани за рязане на скрап, били препоръчвани или свързани с Банев. Освен това той твърди, че приходите отивали за ремонт и обзавеждане на дома на Баневи и за образование на децата им.

Полимери не е внасяло ДДС. Свидетели разказват, че дружествата били умишлено водени към фалит. Всички пари от рязането на съоръжения на скрап постъпвали в специално създадени сметки, за да не влизат в сметките на "Полимери", мотивира се съдът, позовавайки се на свидетелски показания. Има и данни за държане на имущество, придобито от престъпна дейност.

По несъмнен начин се установява, че са участвали в организирана престъпна група, ръководена от Николай Банев, който бил подпомаган от майка си Мария Банева и съпругата си Евгения.

Според спецсъда семейство има адрес в България и няма опастност да се укрият, но може да извършат друго престъпление, въпреки че не са осъждани. Доводите от личен и семеен характер не са достатъчни, за да бъдат освободени Николай и Евгения Баневи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право