Спецсъдът остави окончателно в ареста Ветко Арабаджиев

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обявени за издирване в края на август 2018 г. Снимка: Булфото/архив

Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста Ветко Арабаджиев, съобщи Канал 3. Магистратите потвърдиха решението на първата инстанция като се мотивираха с обосновано предположение, че бизнесменът е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем. Освен това има риск и да се укрие или да извърши друго престъпление.

Заседанието се забави заради спорове около получилото се разминаване в испанския текст на заповедта за екстрадиране на Арабаджиев и българския му превод, в които са описани различни престъпления.

В документите, изпратени от Испания, пише, че бизнесменът се екстрадира у нас за участие в организирана престъпна група за пране на пари.

В превода на български език до държавното обвинение обаче е записано "данъчни престъпления”. Според законодателството Арабаджиев може да бъде задържан под стража и съден само за това, за което е екстрадиран, напомни адвокатът на задържания Илиян Василев.

За капак и в кориците на делото има още един документ, но само на английски език. Отново според българското законодателство той трябва да бъде с превод и не може да важи при гледането на мерките за неотклонение.

Според държавното обвинение не е от толкова голямо значение за какви обвинения точно е предаден Арабаджиев, защото и в двата превода “логиката била една и съща”. За проблем с европейската заповед стана ясно още на първата инстанция преди малко повече от седмица.

В край сметка съдията Галя Георгиева отхвърли възраженията и заседанието се проведе без допълнителен превод и уточняване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право