Спецсъдът пак върна на прокуратурата делото за "Царските конюшни"

Снимка: Архив

Спрецсъдът върна на прокуратурата делото по т.нар. царски конюшни. Подсъдими по делото са двама - Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител, предаде БГНЕС.

Досега делото два пъти е връщано за доразследване на прокуратурата от Софийския градски съд. След промените в НПК в сила от 5 ноември 2017 г. делото е беше внесено в специализирания наказателен съд, обясни днес адвокатът на Пенев - Менко Менков. Днес спецсъдът прекрати съдебното производство считайки, че прокуратурата е допуснала съществени нарушения на процесуалните правила, като допълни, че прокурор от СГП е предявил обвинение на подзащитния му и другата подсъдима във фазата на досъдебното производство след промените в НПК, а това е трябвало да бъде сторено от прокурор или разследващ орган на специализираната прокуратура.

Менков посочи и че спецсъдът не прие за съвместно разглеждане гражданските искове, които са предявени от министерството на финансите и от областната управа срещу Пенев и другата подсъдима. След като спецсъдът се произнесе, че връща на прокуратурата дело, Пенев в първия момент не поиска да говори пред медиите с аргумента, че за момента няма какво да каже освен това, което вече е заявил още преди 2 години, преди да подаде оставка. „Въпросът е принципен и е свързан с това, че за пореден път единственото актуално нещо е, че не съм извършил никакво нарушение нито по процедурите, нито по законовите норми, нито пък има, според мен, а надявам се и съдът докаже все някога това, каквато и да е финансова щета за държавата”, каза той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право