Спешни промени в Наказателния кодекс ще борят контрабандата

Спешни промени в Наказателния кодекс да борят контрабандата. Това решиха след среща министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и председателите на комисии в Народното събрание Данаил Кирилов и депутатът от "Обединени патриоти" Емил Димитров - Ревизоро. Припомняме, че темата бе обсъдена на заседание на комисията „Ревизоро“ през изминалата седмица.

„Още днес експертна група в министерството на правосъдието с участието на представители на прокуратурата и Министерството на финансите ще изготви промени в Наказателният кодекс. Поради спешността от такива промени ще предложим текстовете на народни представители, които ако ги припознаят, да задействат по-бързи промени на НК“, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Срокът е до края на следващата седмица текстовете да са на вниманието на народните представители.

„В член 234 на Наказателния кодекс, освен продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол, ще се наказва и нелегалното производство на тези стоки. Ще се промени и терминът "продава" към "разпространява под каквото и да е форма", както и ще се въведе лицензионен режим на машините, нужни за производство“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

„Не може на всеки кран да има митничар. Но такъв кран не е съществувал, когато е издаден лицензът“, коментира финансовият министър Владислав Горанов по повод случая Карнобат.

Според него технологичната схема не допуска съществуването на този кран, въпреки това наличието му е факт и от него тече 96 градуса етилов алкохол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право