Спират свлачище край Лом с 8,5 млн. лева от Европа

Над 2 км от крайбрежието на Лом ще бъдат заздравени със средства от европейски фондове. Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на крайдунавската община Пенка Пенкова подписаха договор за укрепване на свлачища със средства от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съобщиха от местната управата.

От десетилетия рибарският квартал „Боруна” в Лом, близките вилни зони и речни плажове са застрашени от слягания на земните маси, които напукват къщи и пътища и сериозно затрудняват живота и работата на местните жители. Със средствата от еврофондовете по крайбрежието, включително и в частни имоти, ще се набият огромни пилони, ще се изгради подпорна стена по бреговата линия на квартал „Боруна” и ще се прокарат съоръжения за намаляване нивото на подпочвените води.

Според експертите изпълнението на проекта ще предотврати свлачищни процеси върху площ от 18 хектара и ще повиши защитата на живота и здравето на над 2000 души. За наблюдение на крайбрежната ивица и предотвратяване на бедствени ситуации ще бъде разширена и съществуващата мониторинговата система.

След края на укрепването вероятно ще бъде премахната и над 30 годишната забрана за строителство в този район край голямата река, което ще даде възможност и за нови бизнес инициативи, надяват се местните жители. Общият размер на инвестицията за укрепване на крайречното свлачище е 8,5 млн. лева, а срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони