Спират 90% от асансьорите у нас догодина

Близо 90% от асансьорите не са готови с въвеждането на гласово устройство за връзка с техниците при авария и ще бъдат спирани. Изискването влиза в сила от 1 януари, съобщи пред „Труд“ председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков.

Той припомни, че от първия ден на 2017 г. с приета преди две години наредба за техническата безопасност се въвеждат нови изисквания за поддръжка на асансьорите. Според предписанията те трябва да разполагат с двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници по поддръжката.

„Aко се спазва наредбата, 90% от асансьорите трябва да бъдат спрени, тъй като не разполагат с гласово устройство за осъществяване на тази връзка“, заяви инж. Маринков. Той обясни, че членовете на етажните собствености са разполагали с две години, за да приложат предписанията. „Даден асансьор ще бъде спиран от движение, ако при годишен технически преглед през 2017 г. се установи, че не е оборудван с устройството“, уточни инж. Маринков.

По думите му това е правилно заради безопасността на хората, защото с мярката се предотвратяват часове стоене на заседнали в асансьора при авария.

„Вярно е, че всеки има GSM, обаче в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, където няма обхват, той може да има и пет GSM-а в джоба си и може да стои заседнал с часове“, обясни инж. Маринков. По думите му с нововъведението точно тази липса на обхват ще бъде избегната.

То представлява един бутон аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди. Този се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим карта, която се свързва със сервизния телефон.

Цената на нововъведението се покрива от самите потребители, но според инж. Маринков сумата не е сериозна. Устройството струва 300-350 лв., като тя трябва да бъде разделена между 20, 30 или 40 семейства в един вход, уточни председателят на БАА. Според него поддръжката за месец ще струва по 5 лв. на устройство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България