Професор Весела Кънчева от София: Доктор Емилова е истински природен лекар Да си здрав е естествено състояние, забравено от модерния човек

Движението за тирове е ограничено на ГКПП „Калотина“ от сръбска страна заради срив

Българин нахлу с мачете в ресторант в Истанбул, полицията го уби (ВИДЕО)

Фандъкова: При най-малък дисбаланс в София, спираме водоподаването към Перник

Бурак Йозчивит стана значим исторически герой

Скенер ще изследва дали армировката на взривения блок във Варна не се е деформирала

Бум на хепатит в областите Стара Загора и Хасково, повечето болни са деца

Иран ще предостави на Украйна черните кутии на сваления самолет

Министър Танева : Продължаваме да търсим подкрепа от държавите за запазване на Националната преходна помощ

Арбанашката църква „Св. Атанас” прие първата си служба от десетилетия насам Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи богослужението

Неизвестни обраха митницата в Благоевград

Свищов и две села остават без вода заради авария Екипи на ВиК работят по отстраняването й

5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

Спират 90% от асансьорите у нас догодина

Близо 90% от асансьорите не са готови с въвеждането на гласово устройство за връзка с техниците при авария и ще бъдат спирани. Изискването влиза в сила от 1 януари, съобщи пред „Труд“ председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков.

Той припомни, че от първия ден на 2017 г. с приета преди две години наредба за техническата безопасност се въвеждат нови изисквания за поддръжка на асансьорите. Според предписанията те трябва да разполагат с двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници по поддръжката.

„Aко се спазва наредбата, 90% от асансьорите трябва да бъдат спрени, тъй като не разполагат с гласово устройство за осъществяване на тази връзка“, заяви инж. Маринков. Той обясни, че членовете на етажните собствености са разполагали с две години, за да приложат предписанията. „Даден асансьор ще бъде спиран от движение, ако при годишен технически преглед през 2017 г. се установи, че не е оборудван с устройството“, уточни инж. Маринков.

По думите му това е правилно заради безопасността на хората, защото с мярката се предотвратяват часове стоене на заседнали в асансьора при авария.

„Вярно е, че всеки има GSM, обаче в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, където няма обхват, той може да има и пет GSM-а в джоба си и може да стои заседнал с часове“, обясни инж. Маринков. По думите му с нововъведението точно тази липса на обхват ще бъде избегната.

То представлява един бутон аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди. Този се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим карта, която се свързва със сервизния телефон.

Цената на нововъведението се покрива от самите потребители, но според инж. Маринков сумата не е сериозна. Устройството струва 300-350 лв., като тя трябва да бъде разделена между 20, 30 или 40 семейства в един вход, уточни председателят на БАА. Според него поддръжката за месец ще струва по 5 лв. на устройство.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Инж. Маринков отделя много време да гледа американски филми. Там постоянно в сюблимния момент търсят „мрежа“ или както се изразяват- „обхват“. Тук обхват има навсякъде. Да попитам още нещо- ако асансьорът се срине в шахтата и пътуващите получат наранявания и са легнали изпотрошени на пода…КОЙ и КАК ще достигне този бутон на устройството, за да извика помощ? Той е на около 140 см височина. Невъзможно! А телефоните са в джобовете ни и все някой ще може да бръкне в джоба си и да се обади на 112 ! Само скубете хората, ей ! Скоро няма да ни пускате и в домовете си да влезем без лицензирано устройство, доказващо че сме регистрирани там и сме си платили данъците !

  2. Marinkov si mechtae v durjava ot drug svqt da vmeni civilizacionni merki…..naselenieto e s niska
    kultura,nevazpitano,sasipvashto vsichko novo,polezno i hubavo….

  3. Амииииии, мечта да си продаде разгпворнкте устройства. Плитко, но ще хване „дикиш“.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.