Според анализ на БНБ: Очакват ръст на лихвите по заемите

Търсенето на заеми ще се намали

След изтичането на направената заради пандемията отсрочка на заеми на фирми и граждани може да се очаква известно повишение на лихвите по заемите заради нарастване на лошите кредити и по-ниската склонност на банките да поемат риск. Това пише в изданието на БНБ “Икономически преглед”.

През първото тримесечие на 2021 г. лихвите по депозитите ще се запазят на сегашните много ниски нива, посочват от БНБ. За това ще допринася очакваният ръст на влоговете. От БНБ очакват хората и фирмите да трупат повече пари в банките като предпазна мярка в кризата. Наред с това от БНБ прогнозират забавяне на ръста на кредитирането през следващите месеци.

Влошената икономическа среда и несигурността относно продължителността на пандемията ще ограничава търсенето на кредити от фирми и граждани, посочват от БНБ. Факторите, които биха могли да ограничават предлагането на кредити, са свързани както с несигурната икономическа среда, така и с по-ниската склонност на банките да поемат риск, влошената платежоспособност на клиентите и по-високия риск, свързан с обезпеченията, пише в анализа.

Коментари

Задължително поле