Според допитване: Бенямин Нетаняху ще победи на предсрочните избори с лекота

Първото допитване до общественото мнение, след като беше обявено, че в Израел ще има предсрочни избори, предрича поредна убедителна победа за премиера Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес.

Резултатите от допитването, публикувани днес във всекидневника "Маарив", показват, че управляващата партия "Лукуд" на премиера Нетаняху със сигурност ще има 30 места в 120-местния Кнесет и той ще разполага с мнозинство за десния си националистически блок.

На второ място, според анкетата, с 13 места, е все още хипотетичната партия начело с бившия военен ръководител Бени Ганц, който предстои да обяви дали ще се яви на изборите. Левите и центристките партии остават далеч назад. Левоцентристката партия Йеш Атид ("Има бъдеще") начело с Яир Лапид вероятно ще получи 12 места, при 11 в сегашния състав на парламента, посочва Ройтерс.

Нетаняху обяви предсрочни избори през април, подготвяйки терена за тримесечна кампания, помрачена от поредица разследвания за корупция срещу него, подчертава АП, цитира БТА.

Премиерът е разследван по три дела за подкупи, но отрича да е извършил нещо нередно. Той очаква решението на главния прокурор дали да приеме полицейската препоръка да бъдат повдигнати обвинения срещу него.

Възможното предявяване на обвинение се очаква в рамките на няколко седмици, но според израелски медии главният прокурор може да предпочете да отложи решението си, за да не се отрази то на изборните резултати.

Министерството на правосъдието съобщи вчера, след обявяването на предсрочните избори, че работата по делата ще продължи, "независимо от политическите събития". В коментар на резултатите "Маарив" отбелязва, че ако Нетаняху спечели, ще може да изпълни обещанието си, дадено вчера, да сформира дясно правителство, подобно на това, което оглавява в момента.

Според допитването, Нетаняху, който в момента е четвърти мандат министър-председател, може да разполага с поне 63 места, с две повече, отколкото има сегашната му коалиция, посочва Ройтерс.

В последните си изказвания Нетаняху се концентрира върху това, което смята за свои главни постижения - справянето със заплахите за сигурността, идващи от Иран и палестинските бойци, изграждането на силна икономика и дипломатическите контакти с арабски държави в Персийския залив, които споделят загрижеността на Израел по отношение на Иран.

Коментари

Задължително поле