Според нови инструкции до лекарите e недопустимо да казват на болен: Ако си бяхте стояли вкъщи, нямаше да сте с COVID-19!

КПП-та днес имаше в село Изгрев, Шуменско, където са открити 14 нови случая, а инспектор на РЗИ се е заразил, докато взема масови проби от хората там.  Снимка: Цветелина Георгиева

Пациент може да откаже лечение, но спазва задължителна изолация

Основните права са неотменими

Лекарите и сестрите трябва да са обучени как да говорят, да обсъдят и обяснят наложените мерки за COVID-19 и дължимата медицинска помощ и грижи, като създават подходяща атмосфера в лечебните заведения, която да е подкрепяща и неосъждаща лица и техните близки, които са изпаднали в затруднено положение. Това се казва в доклад с нови препоръки от Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет, с който „Труд” разполага. „Недопустими са изрази като: „Ако си бяхте стояли вкъщи, нямаше да сте заразен!”, „Толкова ли нямаше кой да Ви каже, че ако не вземете мерки, ще се разболеете!”, „Какво очаквате от нас, то Вие сте постъпили безотговорно към здравето си и обществото!”, се посочва в инструкциите към медицинския персонал, които са получени в здравните заведения преди ден.

Експертите са категорични, че медиците трябва да гарантират, че информацията, която предоставят на обществеността относно COVID-19, е „точна, навременна и съобразена с принципите на правата на човека”. „Това е важно за адресиране на невярна и подвеждаща информация и справянето с нея, се посочва още в документа. В препоръките се отбелязва, че достъп до информация трябва да получат всички, в изпълнение и на принципа на равнопоставено третиране, включително и лицата с ниска или никаква грамотност.

Медиците следва да спазват и принципа на информиран избор, като на въпрос „Може ли да бъде „принудително” лекуван пациент с COVID -19?”, отговорът е категоричен: „Не, законът предвижда ограничен кръг от заболявания и съответни процедури, които да допуснат задължително лечение. Макар и в условия на пандемия, за COVID -19 законът не предвижда такава възможност”. Пациент може да откаже да се лекува от COVID-19 като тогава се оформят документи за отказ от лечение. Изолацията обаче е задължителна, защото разликата между задължителна изолация и задължително лечение е очевидна - при първото се цели ограничаване на заразата.

Както вече стана ясно, премиерът Бойко Борисов настоя здравният министър Кирил Ананиев да си промени заповедта и от 15 юни отварят и дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете могат да възобновят дейността си. Борисов бе категоричен, че повече нищо няма да се затваря. Маските остават задължителни само в обществения транспорт, а в затворените пространства, в т. ч. и моловете, те ще са препоръчителни.

Днес Борисов разпореди на министър Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за COVID-19 с равен достъп за населението на всички страни на ЕС.

Основни принципи за медиците

Правата са неотменими

Преди всичко да не се вреди.

Равнопоставеност и равнопоставено третиране.

Пропорционалност на взетите мерки и оказаните грижи.

Публичност и достоверност на информацията за мерките и грижите.

Възможност за защита на права, вкл. съдебен контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве