Според нов доклад на Световната банка: Кризата по-слаба от първите очаквания

76% от хората през юни са получили същите доходи, както преди кризата, или дори по-високи.

Икономиката ще се свие с 5,1% през тази година и ще нарасне с 3,9% през 2021 г.

Възстановяваме се по-бавно

Икономическата криза в страната ще бъде по-слаба от първоначалните очаквания, но възстановяването ще бъде по-бавно. Това гласи актуализираната прогноза на Световната банка (СБ) за България.

Досега отрицателното въздействие на кризата с Covid-19 върху българската икономика е по-слабо от очакванията. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната през първото полугодие е намалял с 4,2% на годишна база - шестото най-малко свиване в ЕС, посочват от СБ. За цялата 2020 г. очакванията са БВП да се свие с 5,1%, а за 2021 г. да нарасне с 3,9%. Бавното усвояване на предложения от правителството фискален пакет за задържане и наемане на служители вероятно ще удължи допълнително възстановяването, посочват експертите.

Промишленото производство и строителството показват признаци на възстановяване. Но спадът в търговията на дребно продължава да е двуцифрен на годишна база, вероятно поради промененото поведение на потребителите и големия спад на чуждестранните туристи, пише в анализа на СБ. В резултат на шока от Covid-19 износът и вносът намаляха значително през април-май, но след това има признаци на възстановяване.
Проучване сред домакинствата показва, че 91% от хората, които са работили преди кризата с Covid-19, през юни продължават да работят. От тях 84% са работили същите часове или повече, а 76% са получили същите доходи или по-високи. Хората, които печелят по-малко, са предимно мъже на възраст 35-50 години, с по-високо образование и от домакинства със средни доходи. Въпреки ограниченото въздействие на кризата върху пазара на труда, повече от една трета от домакинствата посочват, че им е по-трудно да свържат двата края спрямо ситуацията преди Covid-19.

Рискове пред възстановяването са свързани преди всичко с несигурността около пандемията на Covid-19 и нейното развитие както в страната, така и в световен мащаб, пише в доклада.

Коментари

Задължително поле