Президентът прехванат от ДАНС (обзор) Водено е дело срещу престъпна група, пречила на проверка на КПКОНПИ срещу държавния глава

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 29 януари 2020

Тежка катастрофа затвори пътя Русе-Силистра

Френският самолетоносач „Шарл Де Гол“ ще акостира в Кипър

Кубрат Пулев: След мача с Кличко приятелите ми драстично намаляха

Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци Стара Загора е веднага след столицата и изпреварва по-големите градове

Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ във ВМА

Лондон пуска „Хуавей” въпреки натиска на САЩ Великобритания смята, че може да контролира рисковете

Прессекретариатът на президента: Няма как да коментираме записите, разпространени от прокуратурата

След среща на Горанов с ресторантьори и хотелиери: Отлагат Наредба Н-18 за шест месеца Планираният за утре протест срещу наредбата се отменя

Румен Радев: Не можем да продължаваме напред, ако не сме стъпили здраво на нашите традиции

19 цивилни са станали жертва на конфликта в Източна Украйна през 2019-та

€2000 на бебе дава Гърция (обзор) Сумата е еднократна, ще се изплаща на две равни вноски

Сирийски правителствени сили превзеха град в провинция Идлиб

Екатерина Захариева: И четиримата българи в Ухан искат да се върнат, няма да ги изоставим

Според проучване на „Алфа Рисърч“: Балотаж в Пловдив. Печели Здравко Димитров Пловдивчани припознават кандидата на ГЕРБ като кмета обединител

Битката за Пловдив ще бъде решена на балотаж, който ще бъде спечелен от кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров. Срещу него на втория тур ще се яви Славчо Атанасов /МК НФСБ-ВМРО/. Това сочат данните от две незамисими едно от друго проучвания, проведени миналата седмица. Според „Алфа Рисърч“ на първи тур за Димитров 29,9% от пловдивчани, а за Атанасов – 22,2%. На балотажа предимството е за кандидата на ГЕРБ. Същото е съотношението на силите и според изследване на „Езкакта“.

Здравко Димитров се откроява като явен фаворит за кмет на Пловдив, показват моментните нагласи в града в разгара на предизборната кампания. Кандидатът на ГЕРБ увеличава електоралната си подкреп, сочат данните от социологическото проучване на „Алфа Рисърч“.

Изследването е проведено в разгара на предизборната кампания  между 8 и 15 октомври с представителна извадка сред 1207 пловдивчани.

Спрямо проучването на същата агенция за Пловдив от първата половина на септември Здравко Димитров  значително подобрява имиджа си в хода на кампанията. Кандидатът на ГЕРБ преодолява поляризацията в оценките, които непосредствено преди старта на кампанията бяха 39%:38%. Към днешна дата вече са 40%:28% в полза на позитивните

Димитров увеличава значително дистанцията с Атанасов на първи тур, като успява да удвои преднината си до 7.7 пункта и достига до електорална подкрепа сред гласуващите от 29.9%. Това се дължи както на разширяване кръга на подкрепа и извън симпатизантите на ГЕРБ, така също и на негативния тренд при Атанасов.

От самото начало на кампанията Здравко Димитров се заяви като кандидата, който носи нов стил на управление. Той пое риска да каже на собствената си партия ГЕРБ и на избирателите, че има неща в управлението на Пловдив, което трябва да бъдат променени. Партия ГЕРБ и нейните избиратели очевидно реагират позитивно на посланията на Димитров, защото мобилизацията им около него е над 90%. Очевидно внимателният баланс между приемственост и послания за промяна носи позитиви на Здравко Димитров.

Социологическите изследвания, публикувани преди изминалия месец, показваха много по-малка преднина за Здравко Димитров на първия тур, а някои агенции като Галъп дори внушаваха, че Славчо Атанасов води. Ако истинската електорална картина е била такава към средата на септември, това означава, че Димитров очевидно е обърнал тенденцията и най-голяма част от пловдивчани вече са категорични в подкрепата си за него.

Друга интересна тенденция е, че поне засега Димитров измества Славчо Атанасов като общоградски кандидат. Вероятно заради по-толерантния стил на политическо поведение и умението да отстоява тезите си, без да отваря фронтове срещу опонентите, Здравко Димитров получава значително по-висока подкрепа от партийната листа на ГЕРБ и едновременно с това се утвърждава като обединител в дясноцентристкото политическо пространство.

Друг важен ракурс в изборната кампания, който помага на кандидата на ГЕРБ, е, че Здравко Димитров практически е нов играч в местната политика на Пловдив и не е част от статуквото в общинската власт и в Общинския съвет.

Развитието на образа на Славчо Атанасов в кампанията е с обратен знак. Нагласите към него се променят от позитивни към силно поляризирани. От преобладаващо положителен баланс в съотношение 55%:37% през септември в средата на октомври те вече са 37%:37%. Това се дължи на значителния спад в одобрението от 18 пункта. Електоралният спад в подкрепата за Атанасов (22.2% от гласуващите на първи тур) се дължи на утвърждаването на други двама силни кандидати.

Това са Николай Радев и Георги Колев. Радев успява да консолидира симпатизантите на БСП и да не допусне отлива им към Атанасов. Другият кандидат е Георги Колев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, който успява да се позиционира сред значимите кандидати за кметското място.

8 партии и коалиции в Общинския съвет

Настъпилите промени в подкрепата за отделните кандидати за кмет се отразяват и на електоралната картина при общинските листи. ГЕРБ запазва високите си нива на подкрепа с 22.4%, а БСП заема второто място с 10.4%. Свои представители в Общинския съвет ще имат още местната коалиция ВМРО-НФСБ, ЗС „Александър Стамболийски“, „Съюз за Пловдив“, „Демократична България“, ДПС и „Кауза Пловдив“.

Изключително интересна битка се очертава за кметове в райони „Южен“, „Западен“, „Източен“ и „Северен“, докато кандидатите на ГЕРБ за „Тракия“ и „Централен“ Костадин Димитров и Георги Стаменов имат убедителна преднина пред опонентите си, показва проучването на „Алфа Рисърч“.

Проучването е възложено и финансирано от ИК „Марица“, а изпълнител е „Алфа Рисърч“. Изследването е проведено сред 1207 пълнолетни граждани в община Пловдив между 8 и 14 октомври. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.