Според Сергей Станишев с отхвърлянето на Истанбулската конвенция КС е спасил управляващата коалиция

Снимка: Архив

Според Сергей Станишев с решението си да обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна, Конституционният съд /КС/ е спасил управляващата коалиция. Така президентът на ПЕС коментира пред журналисти на Историческата поляна на Бузлуджа решението на КС по повод на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съобщиха от пресофиса на Станишев. Той е участвал в традиционния събор на левицата на Бузлуджа.

"Истанбулската конвенция беше непреодолимо, фундаментално различие между ГЕРБ и Патриотите. Всяко друго решение щеше да предизвика дълбок разрив между политическите субекти в управлението, което и бездруго се тресе от постоянни скандали и противоречия", е казал Станишев.

Според него обявяването на Истанбулската конвенция за конституционосъобразна би означавало падане на правителството на ГЕРБ и Патриотите. В този смисъл прозира ясна и очевидна политическа конюнктура в решението на КС, чиито мотиви са слаби и неубедителни, е допълнил лидерът на ПЕС.

Станишев смята, че решението на КС е тъжна новина за България, защото ясно показва, че Законът отстъпва пред политическия натиск. Според него това е лоша новина и за БСП, защото колкото по-бързо се разпадне управляващата коалиция, толкова по-бързо левицата в България ще дойде на власт и ще предложи нужното на страната ляво управление.

"Единствената добра новина след решението на КС е изявлението на БСП, че ще внесе предложените от широк кръг граждански организации законодателни промени срещу насилието над жени и деца - ангажимент, който българските социалисти поеха вследствие на наскоро приключилата мисия на ПЕС в София. Колкото по-бързо тази законодателна защита бъде внесена и приета в парламента, толкова по-скоро България ще даде ясен знак пред Европа и света, че не толерира домашното насилие", е допълнил Станишев.

Коментари

Задължително поле