Спортна звезда пришпори 6 коня на 119 години

Индийски състезател по крикет със 75 милиона последователи в социалните мрежи подкара Daimler, произведен през 1900 г.

Един от най-големите играчи на крикет в историята Сачин Тендулкар се върна с повече от 100 години назад във времето зад дървения волан на модел Daimler от зората на автомобилостроенето. 46-годишният бивш спортист от Индия, който е изключително популярен във страните от бившата британска империя, завъртя едно кръгче в центъра на Лондон с колата, произведена през далечната 1900 г. Разходката на суперзвездата на крикета с автомобилния „ветеран“ се превърна в голяма атракция за минувачите. Автомобилът е собственост на Кралския автоклуб и бе изваден от гаража специално за Тендулкар, който е гост на световното първенство по крикет в Англия.

Запазеният 119-годишен Daimler е произведен в Ковънтри с германски двигател и британска каросерия. По онова време немската компания е изпратила 50 двигателя в Англия, на които там са изградени каросерии. Моторът е 1,4-литров двуцилиндров с водно охлаждане и с мощност 6 конски сили при 850 оборота в минута. Максималната скорост на движение от 38 км/ч е можело да бъде развита само по нанадолнище. Скоростната кутия е 4-степенна без задна предавка. Тягата се предава от двигателя към задните колела с вериги.

Като запален почитател на автомобилите Сачин Тендулкар показа нетърпение да се превъплъти в кожата на шофьор от началото на миналия век, когато всеки завой, спиране и смяна на предавките е изисквало сериозно физическо усилие. Впоследствие индийският спортист сподели преживяването със своите 75 милиона почитатели в социалните мрежи.

Коментари

Задължително поле