Търновският театър представя на Царевец „Теменужката от Монмартър” на Калман

Момче се удави в река Росица 17-годишният младеж е от великотърновското село Ресен

Турция намали военната служба на шест месеца

Шоколадовото изкушение Лаис Рибейро

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Черна гора

Прокуратурата поиска задържане под стража за седемте обвинени за трафик на мигранти

ДПС няма да участва в консултации за партийните субсидии

Евакуираха 15-хиляден град в Япония заради опасност от свлачища

Цената на биткойна надхвърли 12 000 долара

Торнадо издуха яхтено пристанище пред погледите на ужасени туристи (ВИДЕО)

Вижте Кайли Дженър без грим и с очила (СНИМКИ)

Клиент буйствал в хотел в Търново Строшил лампа и врата в туристическия обект

Войнска кухня, отбрани блюда и целебни храни показват на фестивала „Вкусът на Средновековието“ в Търново Зрелищното събитие се организира на крепостта Царевец

Бус с нелегални мигранти катастрофира в Одрин, загинаха 10 души (ВИДЕО)

Дете оцеля по чудо след падане от осмия етаж

Способен ли е капитализмът да съществува? Задават се бури Сега всички очи са вторачени в Тръмп и САЩ

Kакво ли би казал, ако можеше, Карл Маркс (или Владимир Ленин) за съвременния свят на глобалния капитализъм? Трудно е да се прогнозира.

Но дали не би написал следното: „Живеем в последния стадий на световния капитализъм, чиито крайности показват неговата неспособност да продължи да съществува. Крайностите във финансовата област, неравенствата, увреждането на околната среда, неумолимото увеличение на световното население, засилващите се миграционни процеси в резултат на геополитиката и отношението към околната среда, промените в цифровизацията са все елементи на едно дълбоко сътресение, което изисква от нас да действаме.“ Цитатът не е от „Манифест на комунистическата партия“ или от „Империализмът като висш и последен стадий на капитализма“ – две настолни книги на автентичната левица, а на… Еманюел Макрон от неговата монография „Революция“. И той заключава: „необходима е демократична революция“!
Пръв индикатор за факта, че нещата в капиталистическата система не са наред, беше промяната в „люлката“ на модерния капитализъм – САЩ. След страшната финансова криза, която разтърси основите на системата през 2007 г., новата библия на десетките милиони, останали извън борда на „държавата на благоденствието“, наречена „Дързостта на надеждата“, докара на власт нейният автор – Барак Обама. Обама се опита да социализира здравеопазването и образованието, но нито годините за промяна стигнаха, нито пък получи необходимата властова подкрепа от „дълбоката държава“. И все пак, САЩ – страната в която реалните доходи не са помръднали след седемдесетте години на XX-ти век, започнаха промени в полза на обикновения човек. Че са „необходими сътресения“ (отново термин на Макрон), свидетелства изборът на Доналд Тръмп за нов президент. Дали Тръмп ще подкара лидерския кораб на капитализма напред, е ужасно трудно да се гадае, особено след като се отчете набралия космическа скорост Китай. Дали ще социализира американската икономика в полза на трудовите хора (смели предприемачи, вдъхновени иноватори и обикновени работници), е още по-трудно да се прогнозира. Както се казва, сега всички очи са вторачени в Тръмп и САЩ. Предстоят бурни времена.

Що се отнася до „естествените продължения“ на САЩ в света – военното НАТО, както и „братята по ценности“ – ЕС, то и тук са очевадни проблемите, които раждат тези „продължения“.

След 1990 г. НАТО се превърна в настъпателна военна машина, която започна „нежно и приятелски“ да огражда и Русия, и Китай, и всеки, който се „пречка“ по пътя му. Но всеки натиск предизвиква ответна реакция, колкото повече натискаш една пружина, толкова повече ще бъде отхвърлящата й сила. Независимо че към НАТО принадлежат двете могъщи армии на САЩ и България, надпреварата във въоръжаването не е винаги на страната на тази организация. „Война или мир?“, но не по Толстой. 100% от седемте и половина милиарда хора по света са противници на всякаква война. Но „дълбоките държави“ и свързаните с тях военно-промишлени комплекси дали ще пожелаят да се лишат от поръчки за стотици милиарди и трилиони долари?Конгресът на САЩ одобри бюджет от 700 млрд. долара за Пентагона – това символ на гълъб на мира ли е? Е, да го кажем направо и ясно: НАТО продължава да е настъпателна военна организация, която се готви за войни и „сдържане“ на противници. Обратно казано, когато светът има пред себе си огромни проблеми като глобалното затопляне, мизерното съществуване на милиард жители, провалени държави и т.н., да мислиш за въоръжаване е все едно да лекуваш тежко болен с цианкалий.

Що се отнася до Европейския съюз, него го очакват още по-тежки изпитания и свирепи бури. Разводът с Великобритания ще се приключи както всеки развод – със скандали и взаимни обвинения. Общоевропейската драма ще се задълбочи силно догодина, когато България поеме председателството на съвета на ЕС. Ако някой нашенски доморасляк си въобразява, че за това председателство е достатъчно само саниране на НДК (символ на развития социализъм!) и охрана с мотоциклетисти, дълбоко се заблуждава. Чуждите министри ги очакват незабравими мигове с нашите министри, които не изглеждат никак подготвени за тези срещи; вечерни екскурзии около Лъвов мост и Филиповци; многократни целувки от всеки и навсякъде.

Но че Европейският съюз не е в кондиция, това личи отвсякъде. Той остава крайна антидемократична съвкупност от конкуриращи се държави, които нито могат да имат обща външна политика, нито могат да въведат навсякъде обща валута, нито могат да универсализират данъчната система, нито могат да интегрират успешно по-слабо развитите страни (като… сетете се сами). Само попитайте комисаря по външната политика на ЕС какво е отношението на ЕС към знаменитите три К-та (Косово, Крим и Каталуня), за да чуете най-виевати изкази, но нищо конкретно. И повече не питайте.

Европейският съюз притежава страхотни ценности като свобода и справедливост, братство и равенство, жалко е, че не ги прилага бързо и успешно. И понеже не ги прилага, над всичко се възвишават Брюксел, Берлин и Париж. И тук – ако „комисарите“ (пак комунистически термин, за който се извинявам, но нямам друг) разрешат, е необходима демократична общоевропейска революция. Ако не се досещате какво означава, спомнете си кога за последен път сте участвали в общоевропейски референдум.

Бившите източноевропейски страни, членки на разпадналия се СИВ, и заедно с тях отломките на „великия и непобедим“ СССР, са политически тектонични плочи, които могат да предизвикат мощни евросътресения. Когато започна „ерата на Горбачов“, последният се опита да насочи ветровете на промяната „от комунизъм да се премине към капитализъм“. Очевиден политически наивитет – от едно лошо към друго лошо (спомнете си горните думи на Макрон). В онези години Западът празнува победа!

Днес победителят не знае какво да прави с победения, особено с Русия. А мечката, от която се очакваше да е евтин суровинен донор за „победителите“, се събуди от дългия си зимен сън, настоявайки за равноправно (О, чудо!) участие в геополитиката. Но съседът ЕС не знае какво да прави с руската мечка и продължава да изповядва политиката на Хелмут Кол. Когато през 2002 г. го питат, дали – както твърди той – ЕС и Русия имат много общо и трябва да се сближават, защо Русия да не бъде приета в ЕС? Реакцията на Кол е незабавна, той с цялата си огромна тежест подскача и казва „това няма да стане, защото такова нещо не може да стане никога“.Та ЕС няма политика за сближаване с Русия, не знае какво да прави с горещия картоф Турция, не казва кога ще приеме Македония (или както ще се казва тази страна) и т.н. Когато не мислиш за бъдещето, ти въобще не мислиш. И оставяш мисленето на Владимир Путин, а той наистина мисли.

В югоизточното ъгълче на ЕС е нашата многострадална майка България. Сега, 28 години след началото на „прехода“ от „реалния социализъм“ към „реалния капитализъм“ (наричан свенливо „пазарна икономика“), замирисва на една по-сериозна преоценка на този „преход“. Оказва се, както посочват документите на Георги Атанасов, че „преходът“ в България е поръчка на авантюриста Горбачов. Но не това е важното.
Същественото е, че зададената посока на България е „към капитализъм“, към която е прибавена яка щипка балкански реваншизъм. 28 години след началото на „прехода“ основният проблем на реваншистите са останалите паметници от „социализма“, след като дълго взривяваха Мавзолея.

Всъщност оценката за „прехода“ я написа българският народ. Слаб (2), при това без право на поправителен изпит. Само си спомнете огромните надежди, свързани с тогавашната мощна партия СДС, която днес е на „бунището на историята“, въпреки че има още един файтон привърженици. Не по-малко печална е съдбата на приемника на БКП – БСП, който от дълго време не може самостоятелно да управлява без тежки патерици (дали ДПС, дали НДСВ, дали нещо друго).

Корупцията така е обхванала нашата корупционна „парламентарна демокрация“ и сродната й корупционна „пазарна икономика“, че наистина има опасност конструкцията на държавата да се срути цялата. Велики корупционери на „прехода“ са и част от онези, които изглеждат като „олигарси“, въпреки че са много ниска топка на фона на олигарсите в Западния или Източния свят. Ако еврофондовете и обществените поръчки можеха да говорят, затворите нямаше да ни стигнат! Впрочем, строителството на нови затвори и санирането на старите затвори може да повишат икономическия растеж.

Summasummarum. Необходими са революции! Първо, необходима е цялостна оценка на „прехода“ към капитализъм, към който ни набута Горбачов, включително и на приватизации, концесии и фондове. И как да се преодолеят провалите на българския капитализъм, за които говори Макрон. Второ, необходима е ясна визия за „българската мечта“ и как тя може да се сбъдне през следващите 10-15 години. Трето, необходим е национален план (пазарниците да ме простят, но и те си имат планове) за сбъдване на българската мечта.

Има ли някъде революционери?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (43)

 1. Призовавате за революция от ПРОТЕСТАНСКИ тип – протестантите, който се обявяват срещу корупцията в католическата цьрква и започват ПРОСВЕЩЕНИЕТО, което се счита като основа на ранния капитализьм .Сьщевременно описвате социализма като пропускате ,че през1987г с УКАЗ 56 социализма сам се отрече от икономическата си основа и призова за ЗАПАДЕН тип капитализьм . ОБЬРКАН човек сте в статиите си правите анализи ,който всеки неук избирател ще Ви ги повтори ,накрая винаги завьршвате с ГЛУПАВИ призиви за ОБЕДИНЕНИЕ . Явно сте привьрженик на безмислената игра -пьрво да се обединим, а после ще се разединим и така до безкрай. Това е за ИДИОТИ -посочете в коя европейска дьржава някой политик да говори за обединение .АКАДЕМИЦИТЕ считат, че полицайте сами си сьздават проблема и после се борят сьс него сьщо като протестантите- сьздаващ корупция после се бориш с нея. ХОРАТА ОСЬЗНАВАТ ТОВА И НЕЖЕЛАЯТ ДА СА РЕВОЛЮЦИОНЕРИ . Нa Бьлгария не са и необходими никакви обединяващи идеи.Правите ли разлика между ЗАПАДЕН тип капитализьм и ПОЛИЦЕЙСКИ тип-чието основно занимание всеки ден e да тьрси КОЙ Е ВИНОВЕН . За сьжаление вьпреки, че сте професор клоните кьм икономистите – роби ,който са склонни кьм АНАЛИЗИ ,но не и решения .ТОВА Е НАЙ- НИСКО ПЛАТЕНАТА РАБОТА в икономиката .

  1. Благодаря ви за коментара. Изглежда добронамерен, а щом споменавате и протестантството, не сте първолак в теорията. Не приемам обаче квалификациите ви в личен план, както и аз няма да изпадам в досадна характеристика на вашата личност, съдейки само по граматиката на написаното.

   1. Простете ми за граматиката професоре ,но с компютара не ми е лесно , все пак сьм икономист – завьршил МИО и СЧЕТОВОДСТВО и после дьльг стаж вьв Вьншната тьрговия , а не бьлгарска филология .Разбирам Ви ,че изреченията са ми дьлги ,но са правилни и на правилното място ,ако сьм и правилния човек -ВСИЧКО Е НАРЕД . ОСМИСЛЕТЕ ги Вие пишете и тьрсите популярност, а като мен навярно у нас има много.

    1. Наистина ви благодаря за коментара около статията, за мен всяко чуждо мнение е ценно. Даже и противоположното. Но нали затова сме хора, за да се разбираме и да търсим правилните решения. Аз също съм учил „Математика“ В СУ и „Прогнозиране и планиране“, така че сме „братовчеди“. Що се отнася до популярността, тя не е толкова вълнуваща,у че да пиша заради нея. Пиша, понеже нещата в България не са добре…

  1. Кое точно от четирите му тома имате предвид?

   1. Toa prof. E KPETEH……………AYYYYYYYYYYYYYYYYY……..

   2. Държавата. Там нещата са казани ясно. Аристокрация – Тимокрация – Олигархия – Демокрация – Тирания. Преди и след демокрацията са форми на управление, които изключват невежите маси.

    1. Благодаря за уточнението. харесва ми и меритокрацията.

 2. Проблемът е в нивото на развитие на масите: интелектуално, културно, ценностна система, а не в икономическите лостове. Не вярвам САЩ да съумеят да се справят с икономическите проблеми, които до голяма степен те самите създадоха с премахването на златния стандарт.

  1. Съгласен съм напълно, към проблематиката е необходим системен подход. Затова и Джоузеф Стиглиц през последните дни се изказа много разочароващо за бъдещето на САЩ.

   1. Boyan, eres un imbesil incompetente y no conoces de nada esta materia. Eres un KOMUNISTA DE MIERDA…………

    1. Няма да ви падна на нивото.

 3. Поздравления, проф. Боян Дуранкев…!!! Това е единственото смислено нещо,което съм чел…след самият Маркс + Дарвин, естествено…образно казано…ЕВОЛЮЦИИ БЕЗ КРАЙ И БЕЗ “ Р „. INFINITY AND ETERNITY…т.е. ВЕЧНОСТ И БЕЗКРАЙНОСТ…Останалото е временна подробност.

  1. Благодаря ви за подкрепата!
   Ето нещо от днес:
   „Вие призовавате за позитивна революция. Какво искаш да кажеш по тази формула?
   Жак Атали: Тази революция се състои в това да се вземе предвид интереса на бъдещите поколения във всички колективни решения. Тя засяга икономиката, но и политиката, философията, образованието, културата, здравето … Това е нова концепция за човешкото развитие, устойчива и алтруистична. Защото, за съжаление, е важно да помним, че някои компании действат по негативен начин. Това са тези, които унищожават околната среда, правят дългове, малтретират децата, жените и най-уязвимите. Това е, че за положителната революция трябва да се борим.“

 4. Аз живея в САЩ и не съм забелязал проблемите описани от г-н Дуранкев. Бизнесът работи отлично, всичко е нормално – хората за заети. В такава огромна страна безработицата е около 4 %. Стандартът на живот е много висок за образованите хора – просто това е една много хубава страна в кояато се живее комфортно. Не разбирам каки са тези комунистичски изблици. Ами демокрация и капитализъм се създават много трудно след като хората ги няма – за 45 години съветски комунизъм хората, необходими за нормалното общество бяха изродени, променени, унижени. Ще минат много години, но демокрацията и капитализма в България ще ги бъде!

  1. Патетиката ви за САЩ и „капитализма“ ви не е вдъхновяваща. Аз също дълго време живях в САЩ, впрочем. познавам обикновените американци. Те съвсем не са така предоволни от състоянието на нещата там. Ако обаче сте отишли от мизерстващо българско село – няма лошо ако е така – наистина ще се чудите колко по-добре е там от мизерията у нас.

 5. Еднакво добре се живее при всяка политическа номенклатура, стига да те управляват индивиди от човешки тип, а не паразити с животинска психика. Но когато системата започне да ражда само паразити, неминуемо се стига до инфлация и кризи. В тоя дух на мисли мисля иде времето, когато нароените висшисти ще питат къде акат гладните българи.

 6. Боян Любомиров Дуранкев
  Научно звание: професор

  Научна специалност: 05.02.26 Маркетинг

  Свидетелство No/дата: 26624 / 13.12.2010, утвърдено с Протокол No/дата: 14 / 12.10.2010

  Тема: Маркетингова конумикация vs. Пазарна манипулация

  Научно звание: доцент

  Научна специалност: 05.02.17 Планиране

  Свидетелство No/дата: 17722 / 26.01.1996, утвърдено с Протокол No/дата: 2 / 10.01.1996

  Научна степен: кандидат на науките

  Диплома No/дата: 19664 / 04.01.1990, утвърдена с Протокол No/дата: 17 / 21.12.1989

  Тема: Структурни връзки между промишлеността и селското стопанство

  1. Разследващите органи са блестящи, наистина е точно така! Хубаво е че ми напомнихте всичко точно, благодаря ви.

   1. Само че….. липсва резюме на дисертацията…. Само че…. липсва кой е научен ръководител, рецензенти…. Само че …. липсва КЪДЕ е хабилитирано лицето…

    1. въй, ма то професоро в пенционна возраст… сполай ти

     1. пенсионната възраст на професорите, ако не сте наясно (личи че не сте професор), е 68,5 години. И може да се удължава без пенсиониране. Така че не познахте!

 7. Лисицата написала статия: „Способни ли са ташаците на коча да се удържат на местото си?“. Основните опорни точки били:
  1. Ташаците на коча са анахронизъм;
  2. Така както са провиснали, ташаците на коча представляват неестетична гледка;
  3. Самият коч требва да е доволен, ако му паднат ташаците, понеже нема да му се плеткат у краката докато тича;
  4. Падането на ташаците на коча би било полезен акт от възпитателно и морално значение;
  5. Много е вероятно самите горски животни да направят революция заради нескромно провисналите ташаци на коча;
  6. Лъвът, като цар на животните, от името на своите поданици требва да издаде закон за подрязването на особено провисналите ташаци;
  7. Дори и да се възползва некой горски обитател от падналите ташаци, изяждайки ги, то това нема да противоречи на законите, a което е законно, то е морално.
  Мнението на козите и самите кочове не е било отразено, като маловажно и популистко.

   1. Аха. То па една гара…..

 8. Много са гробокопачите на нормалния капитализъм, но те винаги отиват в гроба преди него .

  1. Шопският възглед за капитализма винаги е вдъхновяващ и хумористичен… Нещо за габровската визия?!

 9. НЕВЕРОЯТНО!!!
  Професорът, който би трябвало да ОБУЧАВА децата как се прави АНАЛИЗ НА ДАДЕНА СИСТЕМА – не може да обясни ЩО Е ТО СИСТЕМА (и има ли тя почва у нас)!!!

  ПРОФЕСОРЕ, Вие сте психо!
  В главата Ви е пълно с ЛОЗУНГИ и СЛАВОСЛАВЕНЕ на „великото социалистическо минало“!

  Е – няма как – децата ни ще продължават да получават дипломи и да си остават НЕУКИ! С такива „научни“ приятели – врагове НЕ ИМ ТРЯБВАТ!

  Да започнем:

  „Kакво ли би казал, ако можеше, Карл Маркс (или Владимир Ленин) за съвременния свят на глобалния капитализъм?“
  „Професоре“ – глобализацията беше изнесена на гърба на капитализма, но никога не е била негова цел.
  Простото нещо, което отличава капитализмът от социлизЪма е, че КАПИТАЛИЗМЪТ ВИНАГИ МОЖЕ ДА СЕ САМОПРОИЗВЕДЕ! САМ! Без участие на държавата!
  Ето защо Маркс смята, че социализмът трябва да победи най0напред в най-развитата капиталистическа ДЪРЖАВА! И след това – използвайки цялата
  технологична мощ на тази най-развита държава – да се разпространи по целия свят (държава след държава)!
  Това е и причината поради която след всяка соц и ком революции вождовете им изразяват мнението за ПОДЧИНЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ – не са узрели!
  Причината е банална:
  ВСЯКО ОБЩЕСТВО има (нормално) 10% МНОГО БОГАТИ, 10% МНОГО БЕДНИ и 80 % заможни (Средна класа – средно богати и средно бедни)
  „Борбата с бедността“, както я разбират комунетата и цоциалистите, се свежда до КРАЖБАТА (нарича се национализация, одържавяване и т.н.) на БОГАТСТВОТО
  НА БОГАТИТЕ!
  Само, че ВСЕ ОЩЕ НИКОЙ НЕ ВЗЕЛ ПАРИТЕ НА БОГАТИТЕ! Защото те при всички положения ще „избягат“ – къде в офшорки, къде в други държави,
  къде в подставени лица …
  За сметка на това им се вземат „средствата за производство“! Разбирай НЕДВИЖИМОСТТА вкупом с технологичното оборудване!
  И сега следва най-смешното – РЕЗУЛТАТЪТ от всички тези „действия“ (всъщност това ВИНАГИ Е СЪПРОВОДЕНО С УБИЙСТВА на някакви хора –
  класи, раси, маси (пт хора) и т.н.) ВИНАГИ ДОВЕЖДА ДО 10% нови богаташи, 30% „средна класа и 60 % БЕДНЯЦИ!
  След известно време „новите богаташи“ решават да УЗАКОНЯТ ОТКРАДНАТОТО от „действията“ си! Затова правят НОВИ СМУТОВЕ! И БЯГАТ С ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ
  при „старите богаташи“!
  Хоп – и кръгът се затваря!
  Започва се пак постепенно да се образуват „супер нови богаташи“! И т.н.

  Какво казба Макрон по този въпрос – ами ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯ ТОЗИ ОМАГьОСАН КРЪГ! А да се въведат някакви ОГРАНИЧЕНИЯ!
  Т.е. – ДА НЕ СЕ РАЗВАЛЯ КАПИТАЛИЗМА, а да се ОГРАНИЧИ!
  И Вие смеете да наричате това „революция“ и „КРАЯ НА КАПИТАЛИЗМА“!

  С М Е Ш Е Н С Т Е !!!

  Но да видим по-нататък Вашия „анализ“…
  Като ВСЕКИ ЛЯВ ТЪПУНГЕЛ, Вие решавате да СЛАВОСЛОВИТЕ Пиздостан и Китай!
  Добре – воля Ваша!
  Но да погледнем РЕАЛНОСТТА!
  Има ли право Пиздостан да бъде ВЕЛИКА СИЛА? Разбира се!
  Кой му пречи на това? НИКОЙ!
  Как може Пиздостан да стане ВЕЛИКА СИЛА? И тук се разминавате с ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО, което 100% иска МИР!
  Защото за да станеш ВЕЛИКА СИЛА трябва ВЕЛИКИТЕ ХОРА, населяващи ВЕЛИКАТА СИЛА да имат какво да ДОБИЯТ (става въпрос за ДОБИВИ),
  след това ПРЕРАБОТЯТ, след това да ПРОИЗВЕДАТ, след това да ПРОДАДАТ, след това НЯКОЙ ДА ГО КУПИ и чааааак
  след това да го ИЗЯДАТ (консумират по по-научному)!
  КЪДЕ Е ПИЗДОСТАН В ЦЯЛАТА ТАЗИ ВЕРИГА???
  Ето защо ЗАПАДЪТ тръгна да ПОМАГА НА ПИЗДОСТАН!
  Най-напред направиха Г-7+1! Ако не помните – ВКАРАХА ИЗКУСТВЕНО ПИЗДОСТАН (като +1) В КРЪГА НА СЕДЕМТЕ НАЙ-РАЗВИТИ
  (разбирай богати) ДЪРЖАВИ като РАВНОПРАВЕН ЧЛЕН!
  Подчертавам дебело – ПИЗДОСТАН И СЕГА И СЕГА НЯМА НИЩО ОБЩО С РАЗВИТИТЕ ДЪРЖАВИ!
  Но го вкараха за да ВИЖДА НАКЪДЕ СЕ РАЗВИВА СВЕТЪТ! За да знае за какви технологии става на въпрос! За да може да взема кредити за да развива
  НОВИ ТЕХНОЛОГИИ И ПРОИЗВОДСТВА!
  И какво направи Пиздостан – позабогатя мЪЪЪЪЪничко и
  ВЕДНАГА НАПАДНА СЪСЕДИТЕ СИ! С ЦЯЛАТА СИ АРМИЯ, СИЛА и МОЩ!
  А Вие, „професоре“ говорите как НАТО
  „се превърна в настъпателна военна машина, която започна „нежно и приятелски“ да огражда и Русия, и Китай, и всеки, който се „пречка“ по пътя му“.

  Да подкрепите това съждение с ФАКТИ Ви е НЕПОСИЛНО! Защото РАЗШИРЕНИЕТО НА НАТО е плод не на генералите от НАТО! А плод на СТРАХЪТ ОТ ПИЗДОСТАН сред
  народите, опитали РИТНИКА НА ПИЗДОСТАНСКАТА ЧИЗМА!
  България е сред ТЕЗИ НАРОДИ, опитали „меда“ на Пиздостан!
  Появяването на „паметници“ на АРМИЯТА-ОКУПАТОР по българските земи е плод НЕ НА ПОЧИТ НА ЗАГИНАЛИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ пиздостански
  войници! А на ВЕРНОПОДАНИЧЕСКОТО БЛИЗАНЕ НА ПИЗДОСТАНСКАТА ЧИЗМА (и други части!) от УПРАВЛЯВАЩИТЕ НОВОБОГАТАШИ (разбирай бг комунистите!), наложени
  като управляващи именно от тези окупатори с цената на 300 ХИЛЯДИ ИЗБИТИ в ненужни войни, национализации, колективизации и всякакви други
  КОМУНИСТИЧЕСКИ НАСРАЦИИ!

  И ето ни на финала.
  Ще има ли капитализъм? ДА! И ОЩЕ КАКЪВ!
  Ще има ли Комунистически Китай? НЕ! Китай, както и СССР ще стигне до ИКОНОМИЧЕСКИ КРАХ! Заради НЕВЪЗМОЖНОСТТА КОМУНИЗМЪТ ДА СЪЩЕСТВУВА БЕЗ ДОТАЦИИ
  ОТ НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВА! С други думи – Китай ще стане също капиталистически, но може би не толкова стремително както СССР!
  Какво ще стане с Пиздостан?
  Ами – ОЩЕ 6 ГОДИНИ ПУТИНИЗЪМ (според мен – по-малко – има и Господ, който казва, че пиздостанците живеят по-кратко от останалото население на планетата!)
  и Пиздостан ще е пак ГОРНА ВОЛТА С РАКЕТИ! Като този път КРАХЪТ НА ПИЗДОСТАН ще е съпътстван с ТЕРИТОРИАЛНИ ПРИДОБИВКИ ЗА КИТАЙ!

  Какво ще стане с Европейския съюз? Ами вече сме ЕДНО ЦЯЛО С КАНАДА! След 20 години ще сме ЕДНО ЦЯЛО И СЪС САЩ! При това – КАПИТАЛИСТИЧЕСКО ЦЯЛО!
  Какво ще стане с България?
  КАПИТАЛИСТИЧЕСКА България лека-полека ще се сдобие със СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ, кочто ще се бори за „ЧОВЕШКИ КАПИТАЛИЗЪМ“!

  Но както е казано в Библията – 40 ГОДИНИ СА НУЖНИ НА ВСИЧКИ ХОРА ДА ПОУМНЕЯТ!
  Е – ние наближаваме 30 годишнината!
  Ще се „скитаме“ още 12-ина! Но ще живеем, а и нашите деца и внуци В КАПИТАЛИЗЪМ!
  А на Путлер децата – те КЪДЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ СЛЕД НЕГО? В Пиздостан?
  Ха ха ха! Професоре – децата му ще умрат, както дъщерята на Сталин, ДАЛЕЕЕЕЧЕ от Путинизма и родината на путинизма! В КАПИТАЛИЗМА!
  Защо не и в КАПИТАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ, част от ЕС и МЕЖДУАТЛАНТИЧЕСКИЯ ПАКТ?

  1. Ниска топка. Няма да ви отговоря, нивото ми е друго.

   1. Че аз и не очаквам да ми отговаряте! Твърде издишащ сте!
    Отличен на лозунги!
    И не слаб 2, а НУЛА, на аргументи!
    Но не се бойте – цялата ви „плеада“ професорчета са такива!
    Дерзайте с лозунгите Америка ке падне!
    Ха ха ха!
    „Професор“. Дори под нивото на Баева

    1. Елементарен анонимен трол. Не се влиза в дискусия с хора на ниско ниво, това е губи време.

     1. да, ама влизате… а пенсионната възарст е както на всички „другарю“ „професор“. Къде казвате сте защитил?

     2. Както вече казах – лозунги 100%и аргументи 0%!
      Това по принцип е „дървен философ“, но няма да задълбавам!
      Само ще ви кажа нещичко:
      Преди 20 години излезе The Sovereign Individual на Джеймс Дейвид и Уилям Рийс-Мог
      Цитирам по памет: Комерсиализацията на индивидуалния суверинитет (обикновените хора по ненаучному) ще създаде условия щото статусът „гражданство“ в „националната държава“ ще изглежда толкова остаряло, както рицарската клетва след ликвидирането на феодалния строй. Вместо това да си стоят като „граждани“ в „националната държава“ СУВЕРЕННИТЕ ИНДИВИДИна 21 век ще станат ПОТРЕБИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНИ УСЛУГИ, чиито ФОРМИ И ЦЕНИ ще определят ТЕ САМИТЕ!
      Ако това успеете да го ПРЕИНАЧИТЕ като форма на социализъм – свалям ви шапка!
      Но пак ПОДЧЕРТАВАМ – с аргументите СТЕ НУУУУЛА!!!

      Продължавайте с лозунгите!
      От там все ще изкарате 30-ина сребърника!

     3. абе д-р проф…. възрастта за пенЦиониране е една за всички, без дс. Аз само да попитам – в кое управление?

 10. Червения чугун Дуранкев изпляскал „статия“ без нито едни факт ,но за сметка на това громяща „гнилия капитализъм “ и възхваляваща социализма .Примитивна пропаганда от „професор“ чието ниво е дори под това на Баева .Но какво да се очаква от комунистически чугуни .

  1. Още един от знаменитите 80%, образно казано.

 11. Според Маркс промяната на обществения строй идва по еволюционен път. Революционната теория на Ленин е част от немския план за излизане на Русия от войната. Не може да се приеме, че капитализма е даденост без алтернатива. Промяната винаги идва след напълно изчерпване на обществените отношения. В момента богатството на планетата е в ръцете на шепа хора. Това ще доведе рано или късно до катаклизъм. Никой не се опитва да направи анализ на съвременния капитализъм, така както Маркс го направи в „Капиталът“. Другият момент е липсата на нова идеология. Няма система без нейното отрицание. Там сега се вмести само исляма, което е също идеология, макар и религиозна. Комунизмът бе дискредитиран, без никога да не е съществувал. Ще възникнат нови идеи и обществото ще се развие на нов етап.

 12. Прекратявам участието в „дискусията“. Благодаря на онези, които наистина се включиха с ум в нея. Съжалявам жалките клетници, които са виртуози на текстовите храчки и фекалии. Останете със здраве.

 13. Цитат от статията: „Преходът в България е по поръчка на авантюриста Горбачов“. Споменават се документите на Георги Атанасов. За какви документи става въпрос и колко са достоверни те?

 14. Професоре, показвате някакви слабости и грешки и след това идва турлюгювеч по Дуранкиевски! Слабо, много слабо. Грешките и слабостите ги знаят всички: образовани, необразовани, крадци, чустни и прочее….
  Но какво да се прави, това и вие не го знаете, но си пишете….
  Чета ви, за да начеша мазохизма си, странно е но е така!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.