Спряха европрограма за фермери

Подмярката касае инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти.

От земеделското министерство обещават да е временно

Ведомството преправя изискванията, касаещи допустимостта на кандидатите

Бюджетът ѝ е близо 390 млн. лева

Министерство на земеделието спря приема по подмярка 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” от мярка 4 “Инвестиции в материални активи” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Това става, след като приемът започна преди малко повече от месец.

Обяснението на министерството е, че това се налагало заради необходимостта от прецизиране на текстовете на подмярката, възникнала в хода на преговорния процес с Европейската комисия. По тази причина ще бъде актуализиран текстът, свързан с допустимостта на кандидатите и изискването за 36 месечна история на обекти за преработка на селскостопански продукти, в които е извършвана дейност по преработка, обясниха от ведомството.

Ден по-късно от министерството обещаха, че приемът на документи ще започне до 15 октомври и ще бъде със срок за кандидатстване не по-кратък от 4 месеца, като се очаква той да бъде до края на февруари 2022 г.

Бюджетът, предвиден по процедурата, ще бъде запазен в размер на близо 390 млн. лева. Приемът ще бъде насочен към инвестиции за подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост. Чрез подмярката ще се стимулира по-добро използване на факторите за производство, въвеждане на нови продукти и подобряване на качеството и безопасността на храните, и тяхната проследяемост.

Актуализираните условия за кандидатстване по подмярката, включително всички приложими документи, ще бъдат качени за обществено обсъждане в началото на октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес