На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Спря ръстът в броя на колите на пътя

Ръстът в броя на леките коли на пътя спря като през последните 12 месеца дори има лек спад. Към 1 юни регистрираните в страната леки коли са 2,768 млн. броя, при 2,774 млн. точно преди една година, сочат данните на МВР. Оказва се, че броят на колите е намалял с около 6 хил. А дерегистрираните леки коли са повече от внесените и продадени в рамките на тези 12 месеца.

Явно пазарът е достигнал някакъв период на насищане и хората си купуват кола след като предадат старата за скрап. Много семейства в големите градове вече имат по две коли, тъй като са им необходими да возя децата на училище, да ходят с тях на работа и т.н. Повечето коли в страната са стари и затова с увеличението на доходите тепърва хората ще ги сменят с по-нови. Но този процес върви успоредно с дерегистрацията на старите автомобили. Само за първите пет месеца на годината са дерегистрирани 196 хил. леки коли, а за цялата 2018 г. броят им е 473 хил.

При товарните автомобили ситуацията е различна. В рамките на година броят им е нараснал с 12 хил. до 388 хил., сочат данните на МВР. Явно строителният и превозваческият бизнес се развиват добре и затова броят на регистрираните камиони нараства.

Не такава е обаче ситуацията при автобусите. За година броят им намалява от 20 507 на 20 282. Автобусните превозвачи няколко пъти поставят въпроса за незаконните малки бусове и частни коли, които стоят по автогарите и качват пътници без да имат лиценз и без да плащат данъци. По линиите до малките градчета и села пътниците намаляват, а всичко това пречи на бизнеса.

Феновете на моторите бързо се увеличават общият броя на мотопедите, мотоциклетите и мотоциклетите с кош снараства от 186 хил. до 194 хил. в рамките на една година. Това е ръст с над 3%. Увеличават се както мотопедите – от 79,5 хил. на 81,8 хил., така и мотоциклетите – от 105 хил. на 111 хил.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.