Спря ръстът в броя на колите на пътя

Ръстът в броя на леките коли на пътя спря като през последните 12 месеца дори има лек спад. Към 1 юни регистрираните в страната леки коли са 2,768 млн. броя, при 2,774 млн. точно преди една година, сочат данните на МВР. Оказва се, че броят на колите е намалял с около 6 хил. А дерегистрираните леки коли са повече от внесените и продадени в рамките на тези 12 месеца.

Явно пазарът е достигнал някакъв период на насищане и хората си купуват кола след като предадат старата за скрап. Много семейства в големите градове вече имат по две коли, тъй като са им необходими да возя децата на училище, да ходят с тях на работа и т.н. Повечето коли в страната са стари и затова с увеличението на доходите тепърва хората ще ги сменят с по-нови. Но този процес върви успоредно с дерегистрацията на старите автомобили. Само за първите пет месеца на годината са дерегистрирани 196 хил. леки коли, а за цялата 2018 г. броят им е 473 хил.

При товарните автомобили ситуацията е различна. В рамките на година броят им е нараснал с 12 хил. до 388 хил., сочат данните на МВР. Явно строителният и превозваческият бизнес се развиват добре и затова броят на регистрираните камиони нараства.

Не такава е обаче ситуацията при автобусите. За година броят им намалява от 20 507 на 20 282. Автобусните превозвачи няколко пъти поставят въпроса за незаконните малки бусове и частни коли, които стоят по автогарите и качват пътници без да имат лиценз и без да плащат данъци. По линиите до малките градчета и села пътниците намаляват, а всичко това пречи на бизнеса.

Феновете на моторите бързо се увеличават общият броя на мотопедите, мотоциклетите и мотоциклетите с кош снараства от 186 хил. до 194 хил. в рамките на една година. Това е ръст с над 3%. Увеличават се както мотопедите - от 79,5 хил. на 81,8 хил., така и мотоциклетите - от 105 хил. на 111 хил.

Коментари

Задължително поле