Средиземноморската диета предпазва от коронавируса

Хората, които следват средиземноморска диета, са по-малко склонни да се заразят с коронавирус. Това е заключението, направено от испански учени след резултатите от първото подобно изследване в света, пише вестник “Российская газета“.

Според местните медии девет хиляди души са били наблюдавани в продължение на няколко месеца, пет хиляди от тях стриктно са се придържали към средиземноморската диета. Тоест храната им се състои от зехтин, нискомаслени млечни продукти, ядки, риба, бобови растения и зеленчуци. В резултат рискът от заразяване с коронавирус е бил с 64 процента по-нисък, каза ръководителят на изследователската група Мигел Анхел Мартинес. „За първи път показахме, че чрез диета като цяло можем да намалим уязвимостта към новия коронавирус“, каза той. Според неговия колега Рубен Браво, правилното хранене укрепва имунната система и тялото става способно да преодолее всяка болест, включително COVID-19.

Според учените при тези, които са спазвали средиземноморската диета, но са си позволявали бърза храна през уикендите, а това правят много испанци, имунитетът не е бил толкова силен, но въпреки това рискът от заразяване с коронавирус е намален с 50 процента в сравнение с тези които не се придържат към такава схема на хранене.

Но хората с наднормено тегло или затлъстяване, напротив, са се оказали по-изложени на риск от заразяване с COVID-19 (с 46 процента). Те също имат 78 процента по-висок риск да бъдат приети в интензивно отделение, ако се заразят с коронавирус.

„Затлъстяването не е просто козметичен проблем, но допринася за риска от възпаление и образуване на кръвни съсиреци“, казва диетологът Лора Ескалада. Предупреждението е особено значимо, тъй като една четвърт от всички испанци страдат от затлъстяване.

Според последните данни в Испания са регистрирани 3,4 милиона случая на коронавирусна инфекция от началото на пандемията, 77 хиляди души са починали.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят