Средната заплата с 18% нагоре до 2300 лв.

В сферата на информационните технологии заплатите са средно 5717 лв. на месец.

В София възнагражденията надминаха 3200 лв.

В сферата на информационните технологии взимат над 5700 лв. на месец

Най-малко дават в ресторанти и хотели

Средната заплата за страната нарасна с близо 18 на сто за година и през месец март е 2300 лв., обявиха от Националния статистически институт (НСИ). В рамките на година заплатите са вдигнати средно с близо 350 лв.

Най-високи заплати взимат работещите в сферата „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, където влизат и програмистите – средно 5717 лв. на месец. В рамките на година увеличението на възнагражденията в сектора е с 16,4%, или с 806 лв., показват данните на НСИ. На второ място по заплати се изкачва секторът „Финансови и застрахователни дейности“, след като дълго време второто място беше за работещите във сферата „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“. Средната заплата във финансите и застраховането за март е 3992 лв., показват данните на НСИ. Това представлява увеличение с  493 лв., или с малко над 14 на сто за година. Третото място е за работещите в сферата „Професионални дейности и научни изследвания“, където взимат средно по 3255 лв. на месец. В рамките на година заплатите в сектора са нараснали с над 17 на сто.

Заетите в сферата на производството и доставката на ток, топлинна енергия и газообразни горива остават на четвърто място със средно 3108 лв. на месец. Причината за това е малкият ръст на заплатите на работещите в тази сфера. В рамките на година заплатите в бранша са вдигнати с 6,7%, или средно със 194 лв. През последната година само в добивната промишленост увеличението на заплатите е по-малко. Заетите в добивната промишленост през март са взели средно по 2863 лв., като възнагражденията им почти не са се променили спрямо същия месец на миналата година. Сред причините за това е, че енергетиката и добивната промишленост бяха сред секторите, в които първо увеличиха заплатите заради рекордната инфлация през 2022 г. Увеличението на заплатите в редица сектори на икономиката изостана и реално заетите по-късно бяха компенсирани за високата инфлация. Затова сега в другите браншове увеличението на заплатите е по-голямо.

Най-ниски са заплатите в сферата „Хотелиерство и ресторантьорство“, където взимат средно по 1404 лв. на месец. В бранша заплатите са вдигнати с 25 на сто, или с 281 лв. за година, но въпреки това остават най-ниски. Това е причината хотелите и ресторантите в летните курорти да имат проблем с намирането на персонал, особено когато става въпрос за временна заетост в рамките на няколко месеца от годината. На второ място по най-ниски заплати са работещите в селското стопанство, където взимат средно по 1602 лв. на месец.

С 25% за година са вдигнати и заплатите в сферата „Държавно управление“, показват. В резултат възнагражденията в администрацията са достигнали средно 2410 лв.

Средната заплата в София е нараснала със 17,8%, или с 488 лв. за година, и през март е 3231 лв. Така столицата остава лидер по размер на възнагражденията. На второ място е област Варна, където взимат средно по 2078 лв. на месец. Увеличението на възнагражденията в областта е с близо 20 на сто за година, или средно с 345 лв. В топ три по заплати влиза София-област с 2027 лв. на месец. Причината за тези високи заплати е близостта на областта до столицата на страната. На четвърта позиция по средна заплата е област Враца със 2005 лв. Причината за това е, че в тази област попада АЕЦ „Козлодуй“, където възнагражденията са доста високи.

Във всички останали области на страната средните заплати са под 2000 лв. Например в Пловдив взимат средно по 1910 лв., а в Стара Загора по 1949 лв. Най-ниски са заплатите в област Благоевград – средно 1476 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика