Обявиха грипна ваканция във Велико Търново от 29 януари до 9 февруари включително

Смяна на стави по нов метод спестява кръвопреливане и съкращава периода на възстановяване

Полицията изсели над 1000 мигранти от северната част на Париж

Вдигат нов строеж върху съборената Картофена къща във Варна Върховният съд отмени ветото и задължи общината да одобри проекта

Шофьорка с 3,66 промила блъсна паркирала кола

Над килограм марихуана и старинни предмети иззеха в Пещера

СОС реши София да помогне на Перник заради водната криза (СНИМКИ)

11 мъже са задържани след скандал в Ботевград

От Борда по туризъм искат отлагане на данъчна наредба Н—18 да влезе в сила от 30 септември, предлагат от бизнеса

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР пристигат в София

Откраднали 70 мъртви пилета от контейнер

Никол Станкулова се показа без грим, предизвика и Гери Малкоданска (СНИМКИ)

Не искаме да сме зелени и бедни

Наказаха условно баща – домашен насилник

С 1,61 лв. поскъпват такситата в София

Средновековните църкви в Арбанаси ще бъдат отворени за богослужения на храмовите празници Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов

DCIM100MEDIADJI_0242.JPG

Средновековните храмове музеи в Арбанаси ще бъдат отворени за богослужения за храмовите празници, а също и по други поводи. Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, подкрепена е и от великотърновския митрополит Григорий. Повод е силният интерес от поклонници и туристи към петте църкви – „Рождество Христово“, „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, „Св. Георги“, „Св. Димитър“ и „Св. Атанасий“, намиращи се в селото със статут на архитектурно-музеен резерват.
Със специална заповед са определени редът и датите за църковни служби, като контролът е възложен на ръководството на Регионален исторически музей – Велико Търново.

В църквата музей „Св. Атанасий“ ще има богослужение на 18 януари, когато е нейният храмов празник. В храмовете „Св. Георги“, „Св. Димитър“ и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ службите ще са както следва: – 6 май, 26 октомври и 8 ноември, а в църквата „Рождество Христово“ – на 25 декември.
Освен за своите храмови празници, два от храмовете ще са отворени и по други поводи. В „Св. Атанасий“ ще могат да бъдат отслужвани опела и панахиди, а в „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ – Света литургия, служби за кръщенета и венчавки.

За времето на богослуженията петте църкви ще приемат поклонници със свободен вход. Стриктно ще се следи за спазването на всички изисквания за опазването на недвижими културни ценности. Няма да бъде допускано паленето на свещи, с изключение на тези, свързани със службите и съпътстващия интериор.
Храмовете в с. Арбанаси са сред най-изящните образци на българската архитектура в късното Средновековие. Те са строени в периода XVI-XVIII и впечатляват и с изящните си стенописи.

Църквите са паметници на културата от национално значение. Рекорден бе интересът към тях през 2019 година. Само в „Рождество Христово“ туристите бяха над 49100, като близо 88% от тях са чужденци. Църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ е арена на Международния фестивал за класическа камерна музика „Arbanassi Summer Music“, който е част от европейския фестивален календар за 2020 година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.