Средновековни бит, занаяти и изкуства оживяват на Царевец в Търново

В зрелищните възстановки се включват 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна

Крепостта Царевец във Велико Търново за пета поредна година се превръща в естествен декор на Международния фестивал „Средновековен Търновград“. От 28 до 30 юни битът, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век ще оживеят на историческия хълм. В зрелищните възстановки ще участват над 140 реконструктори от България, Италия, Румъния, Сърбия и Украйна.

Най-мащабният средновековен фестивал в България е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – клон Велико Търново.

Тази година във фокуса на форума са вкусът и кухнята на средните векове. Участниците на място ще приготвят ястия от епохата на Второто българско царство, Византия, Англия, Русия, Скандинавието и Средиземноморието. За посетителите ще има специални дегустации, на които ще може да се опита още медовина, бира, манастирска и войскова храна от периода XII-XIV век.

В дните на фестивала на Царевец ще бъде показан животът на средновековния град и различни занаяти - горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите ще могат да се включат в стрелби с лък и арбалет и да се забавляват със средновековни игри, музика и танци. За първи път ще се проведе боен турнир „Болярски меч“, ще има реконструкция на завръщането на славните средновековни войни от поход, интересни ще бъдат бойните демонстрации „Справедливо възмездие“ и др.

Програмата на фестивала ще започне на 28 юни от 19.30ч. с концерт и огнено шоу „Звезди над средновековен Търновград” в Двореца на Царевец, с участието на българската група “Ериней“ и украинските трубадури „Spiritual Seasons“.

Официалното откриване на Международен форум „Средновековен Търновград” 2019 е в 10,00 часа на 29 юни на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец, където ще се представят всички български и чуждестранни участници.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития.

Коментари

Задължително поле