Срив на европейската навигационна система

“Галилео” е съвместен проект на Европейската комисия и Европейската космическа агенция. Системата заработи през декември 2016 г.

Причината - инцидент в наземната инфраструктура

Проектът “Галилео” гълта близо 10 млрд. евро

Европейската сателитна навигационна система “Галилео” не работи вече четвърти ден и не е ясно кога ще бъде възстановена дейността й, предаде Би Би Си.

Функционира единствено услугата за обработване на сигнали за бедствие и за издирване на подалите ги.

“Галилео” се сринала в петък заради “технически инцидент в наземната инфраструктура”, обясниха от агенцията GSA, която оперира “Галилео”. Според експерти става въпрос за грешка в обект в Италия, в който се събират и курират референтните данни за време, според които се настройват всички часовници на “Галилео”.

Прекъсването на системата означава, че всички приемащи устройства, като смартфони, които са свързани с нея, няма да получават достоверна информация за време и позициониране. Тези устройства ще трябва да разчитат на американската навигационна система GPS. В зависимост от инсталираните на тях чипове, ще могат да ползват данни и от руската “Глонас” и китайската “Бейду”.

Системата “Галилео”, за която първоначално бе заделен бюджет от 3 млрд. евро, но впоследствие разходите набъбнаха повече от тройно, все още е в пилотна фаза. Когато бъде завършена, “Галилео” ще бъде по-стабилна и по-прецизна от GPS, която съществува от 1978 г.

Коментари

Задължително поле