Сръбската църква: На никаква цена не може да се поставя под въпрос суверенитета на Сърбия над Косово – това не е само политически въпрос

„На никаква цена не може да се поставя под въпрос суверенитета и интегритета на Сърбия в Косово и Метохия. Косово никога не е било, нито може да бъде, чисто политически въпрос, за чието решаване имат монопол изключително държавните органи“, заявиха от Светият архиерейски синод на Сръбската православна църква“, пише онлайн изданието на вестник „Нова Македония“.

„За нас въпросът за Косово и Метохия, през историята и днес, преди всичко е за оцеляването на духовенството, монашеството, вярващия народ, а също така това е древно светилище, без което не бихме били това, което сме“, се казва в съобщението на Сръбската църква.

„Всеки подпис, който е за признаване на Косово, влизане в ООН, или отричане на Сърбия от него под каквато и да била форма, завинаги ще предаде историческите права на Сърбия върху тези коренни територии на нашата духовност и държава“, предупреждават още от Светия Синод на СПЦ.

Сръбската църква специално предупреждава за това, че под предлаганото „разграничаване между сърбите и албанците“ се предвижда откъсването на най-голямата и най-важна част на Косово от състава на Сърбия и неговото признаване като независимо Косово, или част от Велика Албания. Последиците от подобно решение ще бъдат трагични за оцеляването на нашия сръбския народ и неговите светилища. Ако това се случи, мнозинството от сърбите, останали без нужната защита и сигурност, биха били принудени да се изселят от тази историческа територия, на която с още по-голяма интензивност ще се формира едно чисто албанско общество, чрез заличаването на следите от сръбското съществуване, се посочва в изявлението на СПЦ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа