Сръбска партия излезе от управляващата коалиция и разклати кабинета в Косово

Партията "Сръбска листа" излиза от правителството на Косово и оттегля парламентарната си поддръжка за премиера Рамуш Харадинай. Председателят на партията Горан Ракич обясни решението си с вчерашните сблъсъци в Косовска Митровица между местни сърби и косовската полиция, която експулсира директора на канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич. предаде БНР.

"След вчерашното не брутално, ами вече терористично нападение срещу невъоръжения сръбски народ в Косовска Митровица и също представители на правителството на Република Сърбия, ние, като легитимни представители на сръбския народ в Косово и Метохия, не можем да останем неми е няма повече да бъдем икебана", каза Ракич.

Ракич съобщи още, че на 20 април десетте общини със сръбско мнозинство ще създадат по собствена инициатива Общност на сръбските общини, каквато бе предвидена от Брюкселското споразумение преди 5 години.

Според анализатори, с излизането на Сръбска листа, кабинетът на премиера Рамуш Харадинай може да падне. Партията има 10 депутати в 120-местния парламент, а тя е част от управляващото мнозинство от 63-ма народни избраници. То бе формирано през септември миналата година, три месеца след изборите, като в него влизат Демократичната партия на Косово на президента Хашим Тачи, Алианс за бъдещето на Косово на премиера Харадинай, Нов алианс за Косово на външния министър и вицепремиер Беджет Пацоли и партии на малцинства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа