Сръбско списание събра “безобразните изказвания” на Дачич за съседите

Снимка: Архив

Белградският седмичник “Неделник” публикува част от “безобразните изказвания” на Ивица Дачич спрямо съседите.

Публикацията е по повод “казаното от българския премиер Бойко Борисов по отношение на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел и европейската политика спрямо Косово и последващия коментар на Дачич, който нарече Борисов “лицемер и безобразен”.

В материала, озаглавен "Остава да ударим само по унгарците и румънците", изданието припомня най-скандалните прояви на сръбския вицепремиер и министър на външните работи спрямо следните съседни държави, пише БГНЕС.

Хърватия

След призива на хърватския държавен глава Колинда Грабар Китарович, че е необходимо “Сърбия да стане нормална държава” Дачич каза следното: Става въпрос за безобразна провокация от страна на Хърватия. Много бързо обаче след това Дачич "свали топката" и изрази радостта от хърватското председателство на ЕС, "защото всички живеем на едно място”.

Черна гора

Дачич заяви, че от години Черна гора се опитва с антисръбска политика да изгражда собственото си положение в света и международна идентичност.

Босна и Херцеговина

Членът на босненското председателство Желко Комшич предупреди Ивица Дачич да не си играе със суверенитета на Босна и Херцеговина. “Сърбия не може да координира външната си политика дори със самата себе си”, каза Комшич по повод словесни изяви на Дачич.

Албания

“Велика Албания е едно голямо л…о”, каза Дачич по адрес на албанския премиер Еди Рама след подписването на споразумението между Тирана и Прищина за обща външна политика.

Северна Македония

Бягството на бившия премиер Никола Груевски през Сърбия се смята за основна точка на раздора между Скопие и Белград. През лятото на 2017 г. Сърбия закри за десетина дни посолството си в Скопие. Властите в Белград непрекъснато обвиняват управляващите в Македония, че са се превърнали в новата Казабланка за действия срещу Сърбия.

Коментари

Задължително поле