Стадионите пред затваряне

Снимка: Пламен Стоименов
“Демокрацията е за дисциплинираните”, заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС.

 

Правителството удължи извънредната обстановка до 15 юли

Коронавирусът не само не отмина, а ни заля, коментира премиерът Бойко Борисов

Мерките остават същите

“Най-вероятно, ако така продължат, ще затворим стадионите. Явно когато направиш жест, той не се отчита”, заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет. Повод за гнева му стана поредното увеличение на заразените с коронавирус - днес националният информационен портал отчете нови 130 положителни теста за COVID-19. “Вирусът не само не отмина?, а ни заля”, каза още Борисов преди правителството да гласува удължаване на извънредната санитарна обстановка до 15 юли. Нови мерки няма да нима, нито пък затягане на сегашните.

“Поетапно отворихме всичко и помолихме, умолявахме само за едно - да се спазва дисциплина. Ние бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика и какво направи публиката - струпа се накуп, без маски, какво да демонстрират”, каза Борисов.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че решението е взето след анализ на няколкоседмични данни за за развитието на болестта. “Данните за последните четири седмици показват, че след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на носителите и болните от COVID-19”, отчете Ананиев.

“Колко доктори, доценти и професори казаха, че ще си скъсат дипломите пред мене, че юли месец това ще отмине като всеки грип. Така че виж, Ананиев, там от професорите да почнат да късат книжките, дипломите, че не разбират. Явно не разбират. Виждате - заразяват се хората по същия начин, както и зимата. За радост, имунитет се създава. Оздравелите, повтарям - все повече. Нищо не правим в момента, което да притесни психически хората”, изреди Борисов и разказа на министрите какво са споделили с него завърнали се от Гърция българи: “Понеже доста хора отидоха в Гърция на почивка, казват, че всеки сервитьор носи маска шлем, а глобата е 5000 евро.”

От РЗИ-София днес връчиха констативен протокол на парламента за депутати без маски по време на заседанието и инспекторите искат записи от пленарна зала, за да установят нарушителите.

Лидерът на АБВ Румен Петков:

Вулгарна простащина, която убива бизнеса

Лидерът на АБВ Румен Петков определи удължаването на противоепидемичната обстановка като вулгарна простащина. Той заяви, че налице е цинизъм, който няма как да бъде обяснен.
“Здравният министър извърши една грозна, отвратителна спекулация, като предоставя дълбоко неверен анализ за периода 26 май - 9 юни. Избраният период също няма обяснение”, каза Петков.”Туризмът и икономиката да си дадат сметка кой ги убива. Продължавам да чакам отговора на Народна банка колко са редуцирани спестяванията на хората. Хората колко пари са изтеглили, за да могат да си осигурят някаква прехрана. Тази грозна спекула, която предприе правителството, е поредна стъпка в психическия терор от една шайка негодници”, категоричен бе в коментара си Румен Петков.

Коментари

Задължително поле